Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР оприлюднює план розвитку енергетичних ринків в Україні


21.06.2019 10:24

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оприлюднює план розвитку товарних ринків в Україні, включно з енергетичними, який містить в тому числі модель майбутніх енергетичних хабів. План розроблено за участі міжнародної групи експертів на основі передових практик ЄС та у відповідності до стандартів Енергетичного співтовариства ЄС.

План передбачає масштабну галузеву реформу, яка повинна супроводжуватися змінами цивільного та правового законодавства, оскільки фрагментарні зміни поточного регулювання, так зване “латання дірок”, не приведуть до створення ефективних та збалансованих товарних ринків.

Вже впроваджені дотепер реформи енергетичних ринків, зокрема газового ринку та ринку електричної енергії, не реалізовані комплексно. Вони не передбачають створення повноцінної системи платежів, залишаючи неврегульованими такі важливі фінансові елементи функціонування енерго-ринків як, зокрема, забезпечення ціноутворення на конкурентних засадах, вимоги до організації торгівлі, діяльності бірж, тощо.

Ігнорування фінансової складової реформ приводить до імпорту іноземних цінових індексів, таких як Роттердам, що забезпечує паритет з міжнародними ринками, але позбавляє учасників ринку можливості встановлювати ціни, адекватні для ситуації на національному ринку.

В результаті, система породжує значні ризики неплатежів та створює загрози фінансовій стабільності. В цих умовах НКЦПФР за підтримки ЄС почала розробку плану реформування товарних ринків, створення фінансової інфраструктури та регулювання торгів.

Однією з головних передумов успішної реформи, наголошує НКЦПФР, є інституційний розподіл сфер відповідальності між регуляторами - умови та правила фізичного переміщення товарів включаються до наглядового режиму галузевих установ, в той час як регулювання фінансових аспектів торгів та умови використання фінансових інструментів - до сфери відповідальності фінансових регуляторів.

В запропонованій моделі організації товарних ринків автори виходили з наміру забезпечити баланс між відповідністю світовим передовим практикам та вартістю створення й функціонування відповідної інфраструктури, а також враховували необхідність забезпечити адекватний українській економіці рівень входу підприємців на ринок та вартості участі в торгах.

Коментар голови НКЦПФР Тимура Хромаєва:

“Ми не пропонуємо чергову енергетичну реформу - ми розробили механізм реалізації попередніх реформ: газового ринку, ринку електроенергії. Реформ, які починались з гарних намірів, але без врахування необхідності розробки супутньої фінансової інфраструктури, реалізувались викривлено - одна не завершена, другу пропонують відстрочити як регулятори, так і самі учасники ринку, бо вона загрожує колапсом системі. Так стається, бо ринки не функціонують як задумувалось. Вони досі потребують адміністративного “ручного керування”,оскільки не забезпечують виконання своєї головної функції - встановлення балансу між покупцями та виробниками, не є прозорими та конкурентними. Тільки створення фінансової інфраструктури, модель якої ми розробили, дозволить збалансувати товарні ринки та встановлювати чесні для наших реалій ціни, й збільшити ефективність та конкурентоздатність української економіки”.

Звіти проекту технічної допомоги ЄС доступні за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/international/#win4.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | енергетика |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.