Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР підбила підсумки роботи фондового ринку у 2011 році


20.06.2012 09:58

НКЦПФР (Національна Комісія з цінних паперів та фондового ринку) підбила підсумки діяльності фондового ринку у минулому році, презентувавши звіт «Український фондовий ринок у 2011 році: впевненість, стійкість та зростання».

Згідно Звіту регулятора, за результатами 2011 року вітчизняний фондовий ринок мав такі характеристики:

• Обсяг торгів на ринку цінних паперів склав 2 147,54 млрд грн.

Цей показник збільшився у 1,5 рази у порівнянні з даними 2010 року та перевищив обсяг ВВП країни на 854,93 млрд грн.

• Частка організованого фондового ринку склала 13,16 % від усіх операцій з цінними паперами в країні.

Відбулося збільшення майже у 2 рази обсягу організованого фондового ринку. За результатами торгів на організаторах торгівлі обсяг біржових контрактів з цінними паперами протягом минулого року склав 235,44 млрд грн., тоді як у 2010 році цей показник складав 131,20 млрд грн. Таким чином, ми наближуємось до мети із збільшення частки організованого біржового сегменту.

• Капіталізація лістингових компаній фондового ринку станом на кінець 2011 року зросла майже на 5 %.

Цей показник становить 179,86 млрд грн., що свідчить про підвищення вартісної оцінки компаній, акції яких пройшли процедуру лістингу та занесені до біржового реєстру організаторів торгівлі.

• Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Комісією у минулому році, становить 1 014,78 млрд грн.

Даний показник більше значення 2010 року майже на 200 млрд грн.

• Обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку у 2011 році склав 173,37 млрд грн.

Це майже у 2 рази більше, ніж у 2010 році, що свідчить про збільшення ролі фондового ринку в фінансовій системі країни в цілому.

«Переконаний, що все це стало можливим завдяки постійному діалогу регулятора та учасників ринку, - наголосив Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР. - Його користь очевидна: учасники ринку досягли втілення у життя своїх задумів, спрямованих на розвиток ринку, а Комісія отримала свіжі ідеї та погляди при впровадженні своїх ініціатив».

Висловлюючи сподівання на цей рік, пан Тевелєв зауважив: «Тенденція, що склалася у минулому році, дає нам надію на позитивні настрої інвесторів і очікування певного зростання і в 2012 році як з точки зору ліквідності, так і активності торгів. Сподіваюсь, що цьому сприятиме робота оновленого регулятора у напрямі створення якісної нормативної бази для діяльності ліквідного та прибуткового фондового ринку, побудови ефективного і сильного регулятора й, безперечно, захисту прав та інтересів інвесторів».

З електронною версією Річного звіту можна ознайомитись на сайті Комісії.
 


Теги: | НКЦПФР | річний звіт 2011 | фондовий ринок | діяльність регулятора |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.