Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР підвищить вимоги до емітентів


07.05.2012 10:16

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів».

Основне завдання, яке вирішує документ, - запобігання обігу цінних паперів та похідних (деривативів) емітентів, що відповідають ознакам фіктивності та, як наслідок, підвищення інвестиційної привабливості українського фондового ринку.

«Законопроект передбачає удосконалення та деталізацію повноважень Комісії зі встановлення ознак фіктивності емітента цінних паперів або похідних (деривативів), - пояснює Максим Лібанов, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР. – Крім того, ми приділили значну увагу засобам боротьби регулятора з такими емітентами – зупиненню обігу цінних паперів та похідних, скасуванню реєстрації випусків цінних паперів та можливості судового позиву у випадку, якщо емітент не здійснив заходи із виправлення ситуації».

Серед інших планованих вимог до емітента – наявність у структурі особи, що відповідає за бухгалтерський облік, або служби, що провадить таку діяльність на підприємстві. Крім того, НКЦПФР має право здійснювати перевірку достовірності відомостей, які містяться у документах, наданих для реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів, а також вимагати додаткові документи, необхідні для перевірки даних, що надаються для реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів. Варто зазначити, що згідно до проекту закону, регулятор матиме право вимагати проведення додаткової аудиторської перевірки і незалежної оцінки майна, у разі виникнення сумнівів щодо правдивості наданої інформації. Також, із прийняттям закону, надавати забезпечення за випуском облігацій зможе тільки юридична особа, і цим особам необхідно буде розкривати інформацію про себе та свою діяльність у порядку та строки, встановлені для емітентів.

Зазначений законопроект вже погоджено із Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством юстиції України та направлено до Кабінету Міністрів для внесення до Парламенту.

 


Контакти:
Юлія Жулій
Прес-секретар НКЦПФР
+38 044 254 2553


Теги: | НКЦПФР | звітність емітентів | цінні папери | розкриття інформації | ознаки фіктивності |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.