Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР попереджає інвесторів щодо ризиків інвестування у проект B2B Jewelry


08.05.2020 18:00

В рамках моніторингу сумнівних фінансових проектів (скам-проекти*), які обіцяють українцям швидкий і гарантований дохід, НКЦПФР попереджає споживачів фінансових послуг щодо інвестування у проект B2B Jewelry, який має ознаки сумнівного і може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.

Даний проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів та подарункових сертифікатів, за яким нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що її видала.

Безпосередньо B2B Jewelry не є назвою конкретної юридичноїособи, отже відсутні чітко визначені відповідальні особи по зобов’язанням за залученими коштами від громадян України. Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelry здійснюються у готівковій формі, що не дає змоги встановити зв’язки з реальними бенефіціарами проекту.

НКЦПФР вбачає в діях проекту B2B Jewelry грубе порушення вимог чинного законодавства України. Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки облігацій – боргових цінних паперів, оскільки посвідчують внесення їх першими власниками коштів, визначають відносини позики між власником такого сертифікату та його емітентом в особі B2B Jewelry, та можуть слугувати підтвердженням зобов’язання емітента повернути власникові сертифікату його номінальну вартість у передбачений сертифікатом строк та виплатити заздалегідь визначений у ньому інвестиційний дохід.

Емітент в особі B2B Jewelry мав би звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на сьогодні цього не було зроблено.

Необхідно зазначити, що відповідну діяльність із залучення коштів населення та виплату відсотків прибутку відповідно до законодавства України можуть здійснювати виключно банки та фінансові компанії, зареєстровані на території України, що мають відповідні ліцензії.

Після запровадження на території України карантинних обмежень, згідно з інформацією із загальнодоступних джерел, проект B2B Jewelry зупинив виплати по реалізованим подарунковим сертифікатам та почав пропонувати інвестувати кошти у цифрові активи – «токени B2BT», які на думку НКЦПФР несуть ті самі загрози втрати коштів інвесторами, що й сумнівні подарункові сертифікати проекту.

НКЦПФР вже повідомила правоохоронні органи щодо порушень законодавства з боку проекту B2B Jewelry та його соціальної небезпеки.

У зв’язку з відсутністю ідентифікації та відповідних повноважень щодо встановлення такої ідентифікації, НКЦПФР не може здійснити адміністративні заходи належного реагування щодо B2B Jewelry. Комісія наголошує, що інвестування у зазначений проект створює значні ризики втрати інвестованих коштів для інвесторів.

Закликаємо громадян бути обачними і ретельно оцінювати ризики перед тим, як інвестувати свої кошти! Про всі випадки невиконання зобов’язань проектом B2B Jewelry просимо повідомляти на електрону скриньку office@nssmc.gov.ua.

Хочете інвестувати свідомо? Ознайомтесь з нашими рекомендаціями «10 ознак фіктивності інвестиційного проекту»

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | скам | інвестиції | шахрайство | B2B Jewelry |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.