Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР розробила Концепцію пруденційного нагляду


18.04.2012 10:23

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) розробила і схвалила Концепцію запровадження пруденційного нагляду за діяльністю учасників фондового ринку. Відповідне рішення було прийнято членами регулятора 12 квітня 2012 року.

«Питання впровадження пруденційного нагляду на фондовому ринку вже певний час стоїть на «порядку денному» Комісії, - зауважив Костянтин Кривенко, Член НКЦПФР. – Тому, вивчивши міжнародний досвід та опрацювавши основні моменти із саморегулівними організаціями, ми розробили концептуальний документ, який відображає основні положення та ризики системи пруденційного нагляду, а також описує етапи впровадження цієї новації».

За словами пана Кривенка, основними цілями пруденційного нагляду є забезпечення реалізації єдиної державної політики, захист активів інвесторів і, як наслідок, посилення довіри інвесторів до фондового ринку України, запобігання настанню неплатоспроможності професійних учасників фондового ринку через застосування відповідних заходів.

Що стосується етапів впровадження системи, то їх можна умовно розділити на підготовчий етап, що передбачатиме перехід на Міжнародні стандарти фінансової звітності, посилення ролі та відповідальності аудиторів, створення комплексної інформаційної системи НКЦПФР та ін., основні етапи щодо охоплення усіх напрямів професійної діяльності на фондовому ринку (торгівля цінними паперами, організацію торгівлі, управління активами, депозитарна та розрахунково-клірингова діяльність), а також виокремлення установ для здійснення індивідуального нагляду. Окрім того, серед кроків в межах цієї роботи - запровадження інституту рекомендацій та висвітлення найкращих практик на ринку, оцінка ефективності впровадження пруденційних заходів та аналіз діяльності емітентів цінних паперів.

Як зазначив Костянтин Кривенко, до кінця року функція Комісії з пруденційного нагляду реалізуватиметься у режимі моніторингу, а пізніше – вже у режимі контролю. Також найближчим часом планується розробка відповідного Положення про пруденційний нагляд.

«Запровадження пруденційного нагляду дасть змогу зміцнити вітчизняний фондовий ринок за рахунок запобігання системних ризиків, оптимізувати кількість професійних учасників та зменшити кількість компаній, що потребують фінансового оздоровлення та, що найважливіше, збільшити питому вагу сектору в структурі ВВП у довгостроковій перспективі й підвищити рівень довіри населення до фондового ринку», - підбиває підсумок Член Комісії.

Зауважимо, що незабаром концепція буде опублікована на офіційному сайті Комісії для обговорення документу з учасниками ринку та громадськістю.

Нагадаємо, що пруденційний нагляд - це система наглядових процедур за дотриманням професійним учасником фондового ринку пруденційних правил, яка дозволяє зменшити наглядове навантаження на учасників ринку, діяльність яких не несе загрози невиконання зобов'язань перед існуючими клієнтами, і посилити наглядові зусилля за установами, діяльність яких є чи може бути загрозою для виконання таких зобов'язань. Подібні системи пруденційного нагляду зараз також впроваджуються і на банківському ринку й ринку фінансових послуг.


Теги: | НКЦПФР | пруденційний нагляд | учасники фондового ринку | СРО | захист активів інвесторів |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.