Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР розробила Концепцію розкриття інформації на фондовому ринку


07.05.2012 10:26

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила проект Концепції розкриття інформації на фондовому ринку. Таке рішення було прийнято на останньому засіданні регулятора, що відбулося 26 квітня 2012 року.

«Основним завданням розкриття є висвітлення актуальної інформації про стан функціонування фондового ринку, що дозволяє зробити його роботу більш прозорою для інвестора, а отже збільшити економічну привабливість фондового ринку та держави в цілому, - коментує зміст Концепції Юрій Бойко, Директор АРІФРУ (Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку). – Даний документ висвітлює основні напрями розвитку оприлюднення інформації на фондовому ринку, враховує існуючий стан системи розкриття інформації, ґрунтуючись як на детальному аналізі нормативно-правової бази, так і на базових принципах корпоративного управління».

Серед основних принципів, за якими, згідно до документу, має розкриватись інформація на фондовому ринку – суттєвість, своєчасність, достовірність та повнота, вільний доступ до інформації, а також зацікавленість суб’єктів розкриття у покращенні інформаційної прозорості, зручність для користувачів та уникнення інсайду.

Як зазначає пан Бойко, Концепція покликана уніфікувати вимоги щодо об’єму, строків, наповнення інформації, що розкривається одним учасником фондового ринку в різних джерелах, а також привести до спільного знаменника процес оприлюднення інформації, а саме формат подачі, програмне забезпечення та ін. Серед інших, але не менш важливих завдань документу - створення Єдиного інформаційного центру, що акумулюватиме всю оприлюднену інформацію на фондовому ринку.

Даний документ був розроблений Комісією згідно до існуючих вимог щодо прозорості діяльності акціонерних товариств. Зокрема, на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 року «Забезпечене суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Програми розвитку фондового ринку України на 2012-2014 роки, а також Законів України «Про цінні папери і фондовий ринок», «Про акціонерні товариства», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».


Теги: | АРІФРУ | НКЦПФР | Концепція розкриття інформації | фондовий ринок | інформаційна прозорість | Юрій Бойко | Єдиний інформаційний центр |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.