Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР розробила перший нормативний акт щодо звітності управителів ФФБ та ФОН в рамках імплементації закону про спліт


10.04.2020 16:39

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі - НКЦПФР) працює над впровадженням нового формату звітності для нових професійних учасників ринку – а саме для управителів майном для фінансування об’єктів будівництва та адміністраторів недержавних пенсійних фондів.

Перший нормативний документ, який розробила і 9 квітня 2020 року схвалила Комісія, – проект «Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності управителів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Ставши суб’єктами професійної діяльності на фондовому ринку управителі зобов’язані будуть, починаючи 1 липня 2020 року, регулярно складати адміністративні дані за встановленою формою і у встановлені строки подавати їх до НКЦПФР.

Структура регулярної звітності загалом буде збережена на поточному рівні, частково розширений обсяг даних щодо характеристик об’єкту будівництва, джерел інвестицій, якими управляє управитель майном, дотримання термінів введення в експлуатацію об’єкту будівництва.

Додатково з’являється нерегулярна звітність, яка буде сигналізувати про зміну термінів введення в експлуатацію об’єкту або зміну обсягів фінансування, а також зміну технічних характеристик об’єкту будівництва. Нерегулярна звітність буде окремо подаватися у випадку створення нового фонду фінансування будівництва.

Завдяки отриманню оперативної інформації про суттєві зміни, які можуть вплинути на терміни, вартість або якість будівництва, НКЦПФР зможе здійснювати більш повноцінний нагляд за діяльністю управителів.

Подання адміністративних даних передбачає передачу в НКЦПФР регламентованих даних відповідно до опису розділів та схем XML файлів у відповідності до вимог нормативно-правових актів Комісії, через систему електронного документообігу (програмно-технічний комплекс), яка зв’язує ПТК професійного учасника фондового ринку і ПТК Комісії за посередництва агента подання або безпосередньо.

«З 1 липня учасники ринку повинні будуть подавати інформацію відповідно до опису розділів та схем XMLфайлів, визначених документами Комісії. Отже, їм потрібно підготуватися заздалегідь до зміни формату і каналу подання звітності управителям», - зазначив Олександр Панченко, Член НКЦПФР.

Комісія очікує на коментарі та зауваження до проекту Положення до 18:00 23 квітня 2020 року на поштову скриньку: iryna.kurochkina@nssmc.gov.ua.

Нагадаємо, що Законом України від 12.09.2019 року №79-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (спліт) передбачена ліквідація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передача її функцій Національному банку України та НКЦПФР. Відповідно до змін законодавства з 1 липня 2020 року до професійної діяльності на фондовому ринку віднесена діяльність з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | ФФБ | ФОН | звіт | спліт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.