Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР схвалила зміни у вимоги до депозитарної діяльності на фондовому ринку


26.03.2012 15:17

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на своєму черговому засіданні схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 17.10.2006 № 999». Дане регуляторний акт був удосконалений регулятором з метою приведення його у відповідність до чинного законодавства, зокрема до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» щодо вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств».

Серед основних нововведень, передбачених проектом рішення, є встановлення вимог до дій депозитарних установ при реорганізації акціонерних товариств та низки процедур, пов’язаних із організацією та проведенням загальних зборів акціонерних товариств. Крім того, передбачається встановлення порядку надання депозитарієм емітенту інформації про власників значних пакетів (10 відсотків і більше) акцій у формі зведеного облікового реєстру, складеного ним за розпорядженням емітента на підставі даних наданих йому зберігачами облікових реєстрів власників цінних паперів. Також до нових вимог додається пункт, який зобов’язує зберігача виходити на зв’язок з інформаційною системою депозитарію кожного операційного дня та підтримувати цей зв'язок протягом кожного операційного дня депозитарію, якщо на його рахунку у депозитарії обліковуються цінні папери, що заблоковані для торгів та фондових біржах та в інших випадках, передбачених внутрішніми документами депозитарію.

«Основною метою змін, про які йдеться в оновленому положенні, є удосконалення вимог щодо здійснення депозитарної діяльності в Національній депозитарній системі України. Так, дані новації дозволять зробити діяльність депозитарних установ на фондовому ринку більш ефективною та прозорою. Загалом, даними вимогами ми ставимо за мету черговий етап реалізації однієї із стратегічних цілей Комісії – захист прав інвесторів, який, безумовно, підвищиться за рахунок таких новацій», - зазначила Ірина Курочкіна, директор департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності.

На даний момент проект рішення схвалений Комісією, після чого документ буде опублікований для оприлюднення в офіційних друкованих виданнях та на сайті Комісії. Усі зацікавлені зможуть залишити свої коментарі та побажання щодо вдосконалення нормативного акту.


Теги: | акціонерні товариства | НКЦПФР | депозитарна діяльність | Національна депозитарна система | зберігачі |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.