Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР виявила зловживань на фондовому ринку на 20 мільярдів гривень


13.08.2019 11:59

НКЦПФР за рік виявила операцій з цінними паперами в обсязі 20 мільярдів гривень, які не були пов’язані із залученням інвестицій або здійсненням інвестиційної діяльності. За результатами таких операцій їх учасники (посередники та клієнти) формували значні обсяги прибутку або збитку через необґрунтовані зміни цін на цінні папери.

В рамках протидії виявленим правопорушенням Комісія тимчасово зупинила дію ліцензії 12 торговцям цінними паперами, маючи на меті всебічне дослідження обставин справи. За результатами розгляду справ уповноваженими особами Комісії були застосовані санкції щодо наступних торговців цінними паперами: ТОВ «Навігатор Інвест», ТОВ «НВП Магістр», ТОВ «РК Придніпров’є», ТОВ «Фондовий депозитарій», ТОВ «ФК Оберіг», ТОВ «АФТ», ТОВ «Джерело ЛТД», ТОВ «Менеджмент Технолоджіс», ТОВ «Спред», ТОВ «ФК Сократ», ТОВ «Бенефіт Брок», ТОВ «ФК Авангард», ТОВ «ФК Оріс Кепітал», ПрАТ «Експерт Капітал», ТОВ «ФК Корнер».

Клієнтами вищезазначених торговців були в основному товариства з обмеженою відповідальністю, кількість яких сягала сотні.

Комісія також заборонила торгівлю або зупинила внесення змін до системи депозитарного обігу по тим випускам цінних паперів, які були предметом зазначених операцій, оскільки їх обіг створював суттєві ризики. Зокрема, санкції були застосовані до ПВЗНІФ «Гарантований дохід», ПрАТ «Маршал7», ПрАТ «Прометей Телеком», ПрАТ «СК «Авторітет», ПРАТ «ФК «Кредит Сервіс», ПАТ «Агрофінанс», ПрАТ «Укрбуденерготехнологія», ПРАТ «СК «Гута-Україна», ПрАТ «ФК «Агрохолдінг Полісся», ПрАТ СК «УСГ «Життя», ПрАТ «Ді Ем Ді», ПРАТ «СК «Здорово», ПРАТ «ЄСС», ПАТ «Конкорд Інк.», ЗНВПІФ «Еско-Преміум», ПрАТ «Новьюенерго», ПАТ «ФК «АОА Інвестментс», ПАТ «Червоне РП», ПАТ «Ліка Логістік» та інших.

Зазначені зловживання полягали в тому, що посередники для клієнтів проводили угоди, ігноруючи вимоги законодавства щодо оцінки ризиків та інвестиційних і податкових наслідків. Через це цінні папери, які були предметом угод, куплялись та продавались зі штучним завищенням або заниженням ціни. Обсяги таких операцій сягали сотні мільйонів гривень, а в деяких навіть мільярди. В той же час навіть поверхневий аналіз фінансової звітності емітентів свідчив про відсутність економічного обґрунтування такої вартості. До того ж ані посередники, ані їх клієнти не змогли пояснити на запит Комісії причин та цілей проведення таких операції. В результаті клієнти торговців купували та продавали цінні папери, які не відповідали ринковій вартості. Комісія вважає, що дані операції проводилися з метою формування штучних прибутків або збитків, що не сумісно з цілями інвестиційної діяльності.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | торговці | ЦП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.