Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР затвердила план заходів зі створення в Україні енергетичних хабів


24.05.2019 10:23

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила на своєму засіданні план заходів зі створення умов для функціонування в Україні енергетичних хабів: товарних багатосторонніх торгових систем, на яких здійснюватиметься торгівля енергетичними товарами та пов’язаними фінансовими продуктами. 

План передбачає перелік та графік розробки відповідних законодавчих змін, регуляторних правил, формування умов до майбутніх учасників торгівлі, а також заходи взаємодії з іншими зацікавленими сторонами. 

За основу української моделі ринку для позабіржової та організованої торгівлі енергоресурсами та деревативами НКЦПФР взяла стандарти Європейського Союзу, які забезпечують конкурентні умови торгівлі та прозоре ціноутворення на енергетичні товари. 

План містить покрокову карту гармонізації національного законодавства України зі стандартами ЄС, яка ґрунтується на детальному аналізі, проведеному НКЦПФР із залученням міжнародних експертів та за підтримки ЄС. 

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв каже:

“Ми грунтовно опрацювали створення української моделі енергетичних хабів, з глибоким gap-аналізом українського законодавства та стандартів ЄС. Наш план їх створення грунтується на найкращих практиках ЄС та враховує українську специфіку. Прозорість та конкурентність, принципи, які ми поклали в основу цієї моделі, - єдине, що може нам гарантувати чесні ціни на такі важливі для економіки енергетичні ресурси. Жодні внутрішньогалузеві рішення в рамках ПЕК не забезпечать розбудову якісних енергетичних товарних ринків, з прозорим ефективним ціноутворенням, хеджуванням цінових коливань, запровадженням національних цінових індексів, і, найголовніше, з визначенням чесної ціни. Тому що енергетична політика не може успішно реалізовуватися без належної інфраструктури, зокрема, фінансової: нафта тече трубами, але розрахунки за неї проходять через фінансовий ринок. Гроші мають іншу природу, й вимагають своїх підходів. Тільки спільними зусиллями фінансових та регуляторів галузі ПЕК в організації прозорої та конкурентної системи торгівлі енергетичними товарами ми зможемо усунути зловживання та маніпуляції на цих ринках”.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | енергетика | хаб |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.