Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР завершила роботу з підготовки документу щодо надання профучасниками інформації про суть фінансової послуги


09.07.2012 15:09

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) завершила роботу з підготовки документу щодо надання профучасниками інформації про суть фінансової послуги. Відповідне рішення «Про внесення змін до нормативно-правових актів щодо правил (умов) здійснення відповідних видів професійної діяльності на фондовому ринку стосовно надання професійним учасником фондового ринку інформації клієнту про фінансову послугу, яку він надає» було прийнято на плановому засідання регулятора.

«Ми розраховуємо, що зміни, які передбачені документом, в першу чергу, зроблять процедуру надання профучасниками фінансових послуг значно прозорішою. Передусім, регулятор передбачив обов’язкове укладання спеціального договору, згідно з яким особа, що надаватиме фінансову послугу, в обов’язковому порядку буде забезпечувати роз’яснення для клієнта суті здійснюваних операцій, та даватиме правильне розуміння послуги. При цьому документом передбачено, що профучасник не нав’язуватиме клієнту її придбання. Основною метою, яку ставила перед собою Комісія, створюючи документ, було покращення захисту прав інвесторів як ключового завдання регулятора, і, маю надію, що позитивний результат не змусить на себе довго чекати», - зазначив Олексій Тарасенко, Член НКЦПФР.

Крім того, як зауважив пан Тарасенко, прийняття документу сприятиме запобіганню порушень профучасниками на ринку цінних паперів, а також наданню повної та вичерпної інформації емітентам чи депонентам.

Прийняттям даного документу регулятор не встановлює чітких обмежень і вимог відносно формату інформації про послугу, профучасники матимуть змогу самостійно визначити зручні та прийнятні для них форми. Розробники документу зазначають, що це може бути поліграфічна продукція з докладним описом здійснюваних послуг тощо. Наразі Комісія розробляє рекомендації з організації такого процесу для споживачів, де буде прописана можливість розміщення подібної інформації на офіційному сайті компанії.

Наразі рішення направлено до Міністерства юстиції України для проходження процедури державної реєстрації.

 

Довідка:
Зміни вносять до наступних регуляторних актів:

- Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами від 12.12.2006 № 1449, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 23.01.2007 за № 52/13319;

- Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 № 1000, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007 за № 49/13316;

- Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням від 17.10.2006 № 999, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27.11.2006 за № 1238/13112;

- Положення про функціонування фондових бірж, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 № 1542, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.01.2007 за № 35/13302 (зі змінами).


Теги: | НКЦПФР | фінансові послуги | діяльність регулятора |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.