Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР включила нових емітентів до списку таких, що мають ознаки фіктивності


08.12.2021 10:37

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила низку рішень про включення трьох акціонерних товариств до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності, та зупинила обіг їх цінних паперів.

Відповідна інформація розміщена на вебсайті регулятора.

Мова йде про:
– ПрАТ «ЗТСК «ЗАПОРІЖГОЛОВПОСТАЧ»;
– ПАТ «ЧОРНОМОРСЬКА ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ»;
– ПрАТ «СК «ВАН КЛІК».

«Ми продовжуємо працювати у напрямку виявлення порушень у діяльності компаній на ринках капіталу. Питання якості інструментів завжди стоїть на часі, адже на ринку, на жаль, ще залишились недобросовісні товариства, які порушують правила та законні норми», – зазначив Руслан Магомедов, голова НКЦПФР.

На підставі наявної в НКЦПФР регулярної річної інформації за 2018-2020 роки та звіту про фінансовий стан Комісія провела ґрунтовний аналіз на відповідність критеріям фіктивності емітентів цінних паперів та виявила такі порушення:

– непроведення загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль, або неутворення органів управління протягом року з дня реєстрації Комісією звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників;
– середньомісячна величина заробітної плати за звітний період є меншою від мінімального розміру заробітної плати, встановленого законодавством;
– основні засоби, або незавершені капітальні інвестиції, або інвестиційна нерухомість, або відстрочені податкові активи, або гроші та їх еквіваленти, тощо – складають менш ніж 25% активів емітента станом на кінець звітного періоду;
– відсутність чистого доходу від реалізації продукції станом на кінець фінансового року, а для страховиків – розміру чистих зароблених страхових премій (крім страховиків зі страхування життя).

Двоє із вказаних акціонерних товариств відповідають щонайменше трьом вищезазначеним ознакам фіктивності, і одна страхова компанія – одночасно двом ознакам, що є підставою для включення до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

Нагадаємо, що цей список є відкритою та доступною базою, до якої вносяться емітенти, що не дотримуються чи навмисно порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності. Бути виключеним зі списку емітент може бути у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності. Формування, ведення та внесення змін до списку здійснює Комісія в електронному вигляді та публікує на офіційному вебсайті.

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | емітент | фіктивність | НКЦПФР | цінні папери | нагляд |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.