Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Падіння ВВП цьогоріч сягне 31,5%, — НБУ


20.10.2022 15:11

Національний банк лише незначно поліпшив оцінку падіння ВВП в поточному році – до 31,5%.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

НБУ покращив прогноз падіння економіки з 33,4%, які прогнозувалися в липні, до 31,5%.

Прогноз інфляції покращено з 31% до 30% цього року, а наступного року – з 20,7% до 20,8%.

Економічна активність у ІІ–ІІІ кварталах 2022 року поволі відновлювалася завдяки подальшому звільненню українських земель, адаптації бізнесу до нових умов та роботі «зернового коридору». Останній фактор зумовив додатний внесок у ВВП порівняно з липневим прогнозом. Однак наявні логістичні проблеми, особливо в металургії, руйнування потужностей, зокрема в енергетиці, та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки, вважають у Нацбанку.

Значний від’ємний внесок у зміну реального ВВП очікувано має і сільське господарство – як через нижчі показники врожайності цього року, так і значно менші посівні площі.

Закладене в прогноз послаблення безпекових ризиків із середини 2023 року стане ключовим чинником майбутнього відновлення економіки. Зокрема, повноцінне поновлення роботи чорноморських портів дасть змогу суттєво наростити український експорт. Значна бюджетна підтримка стимулюватиме споживчий попит та інвестиції у відбудову країни.

Водночас значний масштаб втрат робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки.

За таких умов темпи зростання ВВП України в наступні роки будуть стриманими – на рівні 4–5%, вважають у НБУ.

В 2023 році ВВП має зрости на 4% (липневий прогноз становив 5,5%), а в 2024 році – 5,2% (попередній прогноз – 4,9%).

 

Джерело: НБУ


Теги: | ВВП | НБУ | прогноз | економіка | інфляція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.