Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців сповільнилося до 6,2%, - оцінка Мінекономіки


11.09.2020 16:12

Падіння ВВП України за підсумками січня-липня 2020 року сповільнилося до 6,2% порівняно з 6,5% в першому півріччі цього року.

Про це йдеться в огляді економічної активності за 7 місяців 2020 року, оприлюдненому Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в п'ятницю.

"У липні 2020 року на тлі продовження адаптації до роботи в умовах карантину майже всі види економічної діяльності продемонстрували уповільнення темпів падіння або зростання (зокрема роздрібний сегмент ринку). Це вказує на процес поступового відновлення і на те, що більшість сфер економіки поступово приходить у себе після локдауну", - цитує документ інформагентство Інтерфакс-Україна.

У Мінекономіки уточнили, що в січні-липні 2020 року зведений індекс виробництва (ЗІВ) сповільнився до 7,3% порівняно з 7,7% у першому півріччі минулого року. "Так, окремі види промислової діяльності (зокрема виробництво споживчих товарів короткострокового використання і товарів енергетичної групи), сфера транспорту (відновлення в липні пасажирських перевезень авіа- та залізничним транспортом), торгівлі (активний розвиток роздрібного сегмента в умовах відкладеного споживчого попиту, його переорієнтації на внутрішній ринок), а також сільське господарство (активна фаза збору врожаю у всіх регіонах) продемонстрували уповільнення темпів падіння, а індекс очікувань ділової активності порівняно з попереднім місяцем покращився", - пояснили в Мінекономіки.

                     

Серед позитивних факторів, які впливали на економічну активність, міністерство назвало адаптацію до роботи в умовах адаптивного карантину і збереження переважно високою купівельної спроможності.

Серед негативних - низька інвестиційна активність, низька кон'юнктура на світових ринках чорних металів і металевих руд у липні.

Відповідно до огляду Мінекономіки, у липні цього року індекс промислової продукції сповільнився до 4,2% порівняно з -5,6% у червні. Пом'якшення карантинних обмежень дає змогу деяким видам промисловості працювати з урахуванням відкладеного внутрішнього попиту, що підтверджує зростання роздрібної торгівлі в липні на 8,5%.

Як повідомлялося, Мінекономіки, як і уряд, утримує прогноз спаду ВВП цього року на 4,8% й очікує його відновлення на 4,6% наступного.

НБУ очікує уповільнення спаду в третьому кварталі до 7,4%, у четвертому кварталі - до 3,8%, загалом прогнозуючи зниження ВВП за підсумками цього року в 6%, а в наступному році очікує його зростання на 4%.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.