Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Падіння в усіх секторах економіки в квітні вдвічі перевищило березневе, - НБУ


02.06.2020 16:55

У квітні сумарне падіння у промисловості, сільському господарстві, будівництві, транспорті та торгівлі перевищило 15%.

Про це йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку.

«У квітні 2020 року показники діяльності всіх секторів економіки різко погіршилися через повномасштабну дію карантинних обмежень. Падіння Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) становило 15,4% р/р (порівняно з 6,3% р/р у березні)», - зазначає НБУ.

Також зазначається, що попри відсутність прямих карантинних обмежень на промислову діяльність, спад у промисловості поглибився до 16,2% р/р.

«При цьому за областями вищий рівень захворюваності COVID-19 корелював із суттєвішим спадом промислового виробництва у регіоні, вірогідно, через більш суворе дотримання карантину та регіональні відмінності у структурі промисловості. Зниження інвестиційного та споживчого попиту призвело до поглиблення спаду в машинобудуванні, погіршення зовнішньої кон’юнктури – у металургії, а низький попит з боку більшості видів економічної діяльності – в енергетичному секторі», - йдеться в документі.

Вторинні ефекти від карантинних обмежень та низький споживчий попит на тлі погіршення споживчих настроїв поглибили спад у виробництві споживчих товарів, зокрема харчових, а також зумовили стрімке падіння роздрібної торгівлі до 14,9% р/р.

У НБУ зазначають, що вперше в історії практично повністю припинилися пасажирські перевезення (падіння пасажирообороту становило 95,8% р/р). Спад у базових галузях, різке падіння обсягів імпорту і менші обсяги транзиту газу позначилися на погіршенні показників оптової торгівлі та вантажообігу.

Також тривало падіння у будівництві на тлі обмеженого бюджетного фінансування та скорочення попиту на житло через зростання невизначеності.

 

Джерело: вебсайт НБУ, Фінансовий клуб


Теги: | економіка | НБУ | бізнес | COVID-19 | коронавірус | карантин |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.