Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент дав старт реформі фондового ринку та запровадив нові фінансові інструменти


19.06.2020 15:34

Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.

За проєкт закону №2284 в другому читанні та в цілому проголосували 285 парламентарів, повідомляє Фінансовий клуб.

Законом передбачене комплексне врегулювання питань функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів; функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їх інфраструктури; забезпечення захисту прав власників облігацій, зокрема, шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій, у відповідності до найкращих світових практик.

Викладені у новій редакції закони «Про товарну біржу» та «Про цінні папери та фондовий ринок» зі зміною назви останнього на закон «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Зокрема у новій редакції закону про цінні папери пропонується розширити перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також запровадження нового виду цінних паперів - депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок тощо.

Закон визначає правові засади функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, провадження професійної діяльності на зазначених ринках, врегульовує відносини, що виникають під час емісії та обігу цінних паперів, укладення й виконання деривативних контрактів та правочинів з ними.

Цим законом вперше в Україні запроваджуються "зелені облігації" як окремий підвид цінних паперів та встановлюються правила для учасників відповідного ринку. Над розробкою норм законопроекту працювали Держенергоефективності спільно з GIZ та НКЦПФР за участю IFC, UNIDO, UNDP, Climate Bonds Initiative.

Так, статтею 22 закону встановлюються:

- поняття зелених облігацій та проектів екологічного спрямування (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);

- коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує та фінансує проекти екологічного спрямування);

- принципи розкриття інформації емітентами, вимоги щодо звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат проектів екологічного спрямування.

Відтепер "зелені облігації" можуть стати ще одним інструментом, що дозволятиме різним категоріям емітентів залучати кошти в проекти екологічного спрямування. Це можуть бути проекти у сфері енергоефективності, управління відходами, альтернативної енергетики, впровадження екологічно чистого транспорту, а також інші проекти, спрямовані на захист навколишнього природного середовища, скорочення шкідливих викидів в атмосферу.

Документ спрямований на впровадження на ринках капіталу України міжнародної практики, в тому числі останніх законодавчих змін в Євросоюзі.

Нагадаємо, в першому читанні законопроєкт №2284 був ухвалений Верховною Радою ще в грудні 2019 року.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | дериватив | капітал | НКЦПФР | облігація | зелені облігації |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.