Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент підтримав проект держбюджету-2021 у першому читанні та бюджетні висновки


05.11.2020 17:30

Верховна Рада підтримала внесений урядом проект державного бюджету України на 2021 рік у першому читанні, ухваливши Бюджетні висновки і рекомендувавши уряду врахувати їх під час підготовки документа до другого читання і збільшити доходи на 20,2 млрд грн.

За це рішення проголосували 275 народних депутатів, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Раніше повідомлялося, що робоча група за участю Мінфіну та Рахункової палати опрацювала загалом 2 451 пропозицію від депутатів, для врахування яких необхідно було 1,5 трлн грн, і погодилася зі збільшенням доходів держбюджету, передбачених у проекті, обсягом 1,07 трлн грн, на 20,2 млрд грн.

Згідно з проектом документу, 12 млрд з цієї суми - збільшення надходжень від Нацбанку (хоча НБУ і початковий план вважав завищеним на 10,4 млрд грн), а ще 4,24 млрд грн - від підвищення мінімальної ставки дивідендів і частки чистого прибутку держкомпаній і підприємств з державною часткою від 30% до 90%, що спрямовується до держбюджету.

Що стосується видатків, то пропонується збільшити їх на окремі програми і заходи у сфері охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, культури, спорту; забезпечення функціонування дипломатичних установ (на 943 млн грн - ІФ); утилізацію твердого ракетного палива (на 520 млн грн - ІФ); надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам (на 500 млн грн - ІФ) і реалізацію державних інвестиційних та інфраструктурних проектів (із 1,13 млрд грн до 4 млрд грн - ІФ).

У проекті Бюджетних висновків зазначено також пропозицію підвищити видатки на Верховну Раду на 247 млн грн, надати Мінекономіки 110,17 млн грн на створення центрів креативної економіки.

У документі містяться 103 рекомендації уряду щодо збільшення видатків і лише три про їх зменшення.

ВР також рекомендувала уряду повернути до тексту держбюджету граничну суму держгарантій у наступному році й гарантованого держборгу на кінець наступного року.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 14 вересня подав до Верховної Ради проект держбюдежету на 2021 рік, який передбачає зростання доходів на 9,4% порівняно з держбюджетом-2020 до 1,071 трлн грн, видатків - на 5,1%, до 1,35 трлн грн і дефіцит у 270 млрд грн або 6% прогнозного ВВП. Основний приріст доходів передбачається на рахунок більш ефективного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ).

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | бюджет | дефіцит | доходи | витрати |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.