Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент подовжив мораторій на стягнення боргів за валютними кредитами


16.09.2020 17:43

Верховна Рада продовжила до 21 квітня 2021 року дію мораторію на відчуження майна за простроченими валютними кредитами, зокрема іпотечними, з урахуванням пропозицій президента.

За законопроєкт №3640 з правками Зеленського проголосували 297 депутатів, повідомляє FinClub.

Нагадаємо, у серпні Володимир Зеленський ветував закон про мораторій на стягнення боргів за валютними кредитами та повернув зі своїми пропозиціями до парламенту.

Президент не підтримав положення закону щодо:

1) продовження мораторію на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів у іноземній валюті, до 1 січня 2022 року;

2) змінення законом умов, за яких не може бути примусово звернено стягнення (відчужено без згоди власника) на майно (майнові права) відповідно до кредитного договору, а також невизначеність у редакції підпункту 2 пункту 1 закону №1304-VII чітких умов та кола боржників, стосовно яких діятиме відповідна заборона на відчуження майна.

У схваленому в новій редакції законі враховані наступні пропозиції президента щодо:

1) відтермінування втрати чинності законом «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті»;

2) уточнення формулювання підпункту 1 пункту 2 закону, який розширює предмет мораторію.

Зокрема закон продовжує мораторій на стягнення майна по валютній іпотеці на 6 місяців.

Із закону виключається положення, за яким не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави / іпотеки або згідно кредитного договору.

Таким чином подовжено мораторій на стягнення майна, якщо таке нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна.

16 липня Рада схвалила законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який подовжує мораторій на стягнення майна за простроченими валютними кредитами, в тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року.

У НБУ заявили, що цей закон ставить під загрозу доступну іпотеку. «Замість того, щоб скасувати мораторій, нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн», - зазначали там.

Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.

 

Джерело: FinClub


Теги: | мораторій | валюта | кредит | іпотека | банк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.