Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламенту запропонували дві версії «спліта» Нацкомфінпослуг


04.09.2019 18:02

На розгляд Верховної Ради IX скликання передано два законопроекти про ліквідацію Нацкомфінпослуг і розподіл функцій комісії між Нацбанком і НКЦПФР.

Законопроект № 0965 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг», зареєстрований президентом Петром Порошенко під номером 2413а як невідкладний ще 20 липня 2015 року, передано на розгляд нового парламенту як «перехідний», оскільки цей документ пройшов перше читання (7 липня 2016 року).

До другого читання його готуватиме комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

Цей же комітет розглядатиме до першого читання законопроект № 1069 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг», поданий 29 серпня групою з п'яти депутатів фракції «Слуга народу». Один з них - Денис Малюська - в той же день склав депутатські повноваження, оскільки став міністром юстиції в уряді Олексія Гончарука.

Обидва законопроекти відрізняються в нюансах, але абсолютно ідентичні по суті: НБУ стане регулятором для страхових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових компаній, а НКЦПФР - для фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, недержавних пенсійних фондів та їх адміністраторів.

Нацкомфінпослуг буде ліквідовано. Це питання вже не підлягає дискусії.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив прийняти закон про спліт вже до 1 жовтня, щоб виконати одну з вимог МВФ.

Деякі учасники ринку знову виступили проти проведення «спліта».

Але навіть Нацкомфінпослуг ще в 2018 році підтримала свою ліквідацію.

Нацбанк намагається заспокоїти небанківський фінансовий ринок, що його учасників не чекають масові чистки після спліта Нацкомфінпослуг, тому в 2018 році підготував проект Білої книги «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектора». У цьому документі НБУ перерахував основні принципи, правила і вимоги, які хоче запровадити після отримання контролю над фінансовим ринком.

Всесвітній банк і МВФ закликали прийняти закон про спліт. Він був структурним маяком в останній програмі МВФ.

Ліквідація Нацкомфінпослуг є ключовою для програми МВФ, заявляв постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Навіть Євросоюз висловив підтримку законопроекту № 2413а, покликаному підвищити ефективність регулювання фінансових ринків і відповідальність його учасників.

Глава Національного банку Яків Смолій закликав народних депутатів прийняти законопроект про спліт, спрямований на підвищення якості регулювання небанківського фінансового ринку.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | спліт | НКЦПФР | НБУ | Нацкомфінпослуг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.