Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Підприємці отримають безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати


14.04.2020 15:19

Підприємці отримають безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати.

Про це міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив в ефірі одного з телеканалів, передає Фінансовий клуб.

«Програма передбачає, що для мікро і малого бізнесу, які мають кредити в банках, ми пропонуємо, наприклад, є підприємство, яке має 500 тисяч гривень кредиту в банку, воно зможе звернутися в банк, і банк підтримає ту програму, яка в нас є в уряді, і уряд компенсує відсоткову ставку до нуля протягом року. Тобто на кредит у 500 тис. грн він отримає економію 100 тис. грн виплат на банк», – розповів він.

Але буде головна умова.

«При умові, що зберігаються робочі місця. Не 100%. Ми працюємо над тою границею, яка має бути, але при збережені робочих місць», – наголосив міністр.

Кредитний портфель мікро та малого бізнесу становить 174 млрд грн, зазначив він. «Ми не будемо дефолтні кредити покривати. Кредити, які не перебували в дефолті на 1 березня, складають порядка 90 млрд грн. Ми вважаємо, що десь 40 млрд подадуться на цю програму. Для компенсації кредитної ставки по цьому портфелю необхідно 4 млрд грн. Вони в нас вже є в бюджеті в програмі "5-7-9%", яку ми вже переформатовуємо», – розповів міністр.

Ще одна нова програма – «нові гроші».

«Підприємство потребує виплат на зарплату, оскільки підприємство не працює, відправлені працівники у відпустку, кафе не працює, швейні підприємства повністю не працюють. Вони завертаються, виходячи із фонду заробітної плати на 3 або 6 місяців, який в них був за попередні періоди, і звертаючись в банк, отримують під державні гарантії. Оскільки банки не будуть зараз кредитувати бізнес під будь-які програми, оскільки бізнес стоїть і вони скажуть «а де дохід». Уряд надасть державну гарантію під такі кредити. І підприємство буде оплачувати 5% на такі кошти», – пообіцяв він.

Державна гарантія передбачає, що якщо підприємець відмовляється від погашення кредиту, то його вартість банку сплатить державний бюджет.

Перша програма може бути запущена за тиждень, друга – за два тижні, оскільки потрібні будуть законодавчі зміни.

Цю програму також буде фінансувати НБУ.

«Фінансування буде йти від банківського сектору і від Національного банку України», – заявив міністр.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | кредит | бюджет | бізнес | карантин | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.