Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Понад 70% фінустанов прогнозують погіршення стану фінансового сектору в найближчі півроку, - опитування НБУ


01.06.2020 16:49

Понад половини фінансових установ вважають стан фінансового сектору задовільним. Попри погіршення оцінки респондентів, якщо порівняти з попереднім опитуванням, проведеним у листопаді, близько третини керівників досі оптимістично оцінюють поточний стан справ у фінансовому секторі.

Про це свідчать результати «Опитування про системні ризики фінансового сектору» за травень 2020 року.

Водночас частка респондентів, які вважають загальний рівень ризику високим чи дуже високим, зросла з 23% в листопаді 2019 до 37% у травні 2020 року. Так само зросла і частка опитаних, які очікують погіршення стану фінансового сектору у наступні пів року: якщо в листопаді це було 4%, то зараз – 71%.

Стрімко погіршилась оцінка фінустановами ризиків, пов’язаних з рівнем економічної активності та динамікою цін на сировинні товари – ці фактори вперше з початку опитування (травень 2018 року) потрапили у топ найбільших ризиків, витіснивши звідти рівень захисту прав кредиторів та інвесторів, а також стан справ з міжнародними фінансовими організаціями.

Водночас першість у переліку найбільших ризиків, як і за результатами чотирьох попередніх опитувань, зберігає фактор корупції, діяльності правоохоронних органів та судової системи.

Загалом до п’ятірки найбільших факторів ризику (тих, що виявилися найзначнішими через сукупну оцінку респондентами у категоріях "дуже високий" та "високий" ризик) увійшли:

  • корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи;
  • рівень економічної активності;
  • динаміка світових цін на сировинні товари;
  • шахрайство та кібернетичні загрози;
  • політична ситуація в Україні.

Водночас фактором найнижчого ризику для фінансового сектору фінустанови визначили можливість банкрутства та/або суттєвих фінансових труднощів.

Фінустанови також стали обережнішими – їхня схильність до ризику суттєво знизилася, про що зауважили 42% опитаних топменеджерів.

Наступне «Опитування про системні ризики фінансового сектору» буде опубліковане в листопаді 2020 року.

Довідково

Опитування проводилося з 12 до 25 травня 2020 року. Участь у ньому взяли керівники 18 банків, 6 страхових та 3 інвестиційні компанії. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено санкції. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає, як найбільші банки та небанківські фінансові установи сприймають поточні та потенційні ризики для фінансового сектору, і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають, як топменеджери фінустанов оцінюють стан фінансового сектору за минулі 6 місяців та чого очікують у наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

 

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | банк | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.