Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Президент підписав закони про спліт регуляторів і захист прав споживачів фінпослуг


17.10.2019 11:23

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг» і Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг», прийняті Верховною Радою, відповідно, 12 і 20 вересня 2019 року.

Закон про спліт передбачає розподіл функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг між Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Згідно із законом, НКЦПФР стане регулятором недержавних пенсійних фондів та фондів фінансування будівництва, а НБУ регулюватиме страхові, лізингові, фінансові компанії, кредитні спілки, ломбарди та бюро кредитних історій.

«Цей закон є першою сходинкою до накопичувальних пенсій. Друга сходинка, яка на нас чекає, підвищення інституційної спроможності регулятора ринку до міжнародних стандартів. Це буде вочевидь непросто. Втім життя складна річ. Продовжуємо рухатися до кращого добробуту українців і розбудовувати систему пенсійних заощаджень», – написав у фейсбуці голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Закон передбачає перехідний період, упродовж якого відбуватиметься передача функцій регуляторів. Триватиме він до 1 липня 2020 року.

Інший підписаний закон про захист споживачів фінансових послуг передбачає наділення регуляторів повноваженнями застосовувати до фінансових установ заходи впливу і накладати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів. Втім, цей закон і зазначені повноваження регуляторів розповсюджуються лише на чинних ліцензіатів і не дозволяють зупиняти діяльність шахраїв, які не маючи ліцензії пропонують громадянам послуги з інвестування в квазі ринок Форекс та різноманітні фінансові проекти.

Вищезгаданий закон вступить в силу через три місяці з дати публікації в офіційних друкованих виданнях України.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | спліт | НКЦПФР | НБУ | Нацкомфінпослуг | фінансові послуги |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.