Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Прозоре ціноутворення: розширено перелік продукції, торгівля якою має відбуватися виключно на товарних ринках


04.08.2022 09:28

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку інформує про зміни в переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках.

Про це йдеться на вебсайті НКЦПФР.

Відтепер операції з торгівлі деревиною (лісоматеріалами), нафтою сирою, газовим конденсатом та скрапленим газом повинні здійснюватися на товарних біржах.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2022 р. № 834 внесено зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2021 р. № 1433 «Про затвердження переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках» (далі – Постанова).

НКЦПФР вітає затвердження зазначених змін, які неодмінно призведуть до прозорого ціноутворення.

Комісія звертає увагу суб’єктів, що здійснюють свою діяльність із продукцією, яка входить до визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2021 р. № 1433 переліку, на необхідність дотримання вимог чинного законодавства та вчинення відповідних операцій на організованих товарних ринках, функціонування яких забезпечують професійні учасники таких організованих ринків.

Разом з тим, розуміючи, що для торгівлі на організованому товарному ринку учасникам торгів необхідно здійснити певний перелік дій, зокрема, щодо авторизації на операторах ринку, НКЦПФР не буде застосовувати імперативні заходи правозастосування протягом першого місяця з моменту набрання чинності змін до Постанови до таких учасників.

Довідково

Правові умови створення та функціонування товарних бірж на території України як організованих товарних ринків визначаються Законом України «Про товарні біржі» (далі – Закон). Відповідно до частини першої статті 3 Закону товарна біржа є юридичною особою, що функціонує у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю та провадить професійну діяльність з організації торгівлі продукцією на товарних біржах, професійну діяльність з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах, а також інші види діяльності, передбачені Законом.

Згідно статті 9 Закону України «Про товарні біржі» правила товарної біржі є основним документом, що регламентує порядок здійснення біржових операцій, укладання біржових угод (біржових договорів), ведення біржової торгівлі та розв’язання спорів з цих питань.

Біржові операції – дія (сукупність дій) товарної біржі та/або учасників біржових торгів, спрямована на укладання і виконання біржових угод та біржових договорів (пункт 5 частини першої статті 2 Закону).

Позабіржові операції – дія (сукупність дій) сторони (сторін) позабіржового договору щодо продукції, укладеного поза товарною біржею, спрямована на укладення та виконання такого договору (пункт 11 частини першої статті 2 Закону).

Згідно абзацу 2 частини четвертої статті 3 Закону товарна біржа може здійснювати позабіржові операції з біржовим чи іншим товаром у випадках, передбачених законодавством.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | товарна біржа |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.