Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Рада схвалила «антиколомойський» закон про банки


13.05.2020 17:05

Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 травня ухвалила законопроєкт 2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності у другому читанні та цілому.

Закон підтримали 270 народних депутатів, з яких 200 голосів віддали депутати фракції «Слуга народу», повідомляє Фінансовий клуб.

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев назвав цей закон «історичним за своїм значенням і за кількістю пропозицій і правок (16,6 тис.), отриманих від народних депутатів».

«На сьогодні в порівняльній таблиці, розданій народним депутатам, яка була затверджена рішенням комітету 8 травня, міститься 241 пропозиція та поправка, з них відхилено 11, враховано повністю – 186, редакційно враховано – 17, частково – 8, по суті враховано – 19», – зазначив він.

Присутній на засіданні президент Володимир Зеленський зазначив, що проєкт закону №2571-д «має захистити українську економіку та допомогти Україні саме зараз».

Таким чином Україна виконала останню вимогу МВФ для підписання нової дворічної програми на $5 млрд і отримання першого траншу в розмірі $1,75 млрд наприкінці травня або в червні.

Нацбанк вважає, що закон зробить невідворотнім виведення банків з ринку, оскільки після очистки банківського сектору у 2014-2016 роках акціонери збанкрутілих банків через суди намагаються повернути свої банки «до життя».

«Відтепер такі «зомбі» банки не зможуть повернутися на ринок. Якщо Національний банк приймає рішення про виведення банку, то воно не може бути скасоване судом. Власник банку не зможе повернути банк собі. Також він не зможе відновити роботу банку. У всьому цивілізованому світі немає опції «реанімація збанкрутілих банків». І в Україні теж її немає. Вкладник повинен розуміти статус банку, а не гадати: Чи банк перебуває в ліквідації, чи вже ні?!», - зазначили в НБУ.

Власник банку зможе піти до суду та доводити незаконність рішення НБУ. Якщо він доведе свою правоту, тоді він має право на отримання компенсації збитків. Для цього потрібно підтвердити в суді, що в банку на момент виведення з ринку лишався якийсь капітал.

Суд залучатиме незалежного арбітра, який доведе чи спростує наявність там капіталу. Цим арбітром буде міжнародний аудитор, якого обиратиме суд. Підрахований аудитором обсяг капіталу власник може отримати назад у грошовій формі. Також він може претендувати на компенсацію упущеної вигоди і моральні збитки.

Верховна Рада 30 березня ухвалила законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності в першому читанні. 

Після цього до законопроєкту внесли рекордні 16,6 тисяч правок. Через це парламент вніс зміни до закону про регламент для протидії зловживанням народними депутатами своїми правами в ході законодавчої процедури.

27 квітня фінкомітет завершив розгляд усіх 16,6 тис. правок до законопроєкту про банки.

30 квітня Верховна Рада затвердила прискорену процедуру розгляду так званого «антиколомойського» законопроєкту.

8 травня фінансовий комітет розглянув скорочену порівняльну таблицю до банківського законопроєкту №2571-д і рекомендував парламенту підтримати його в другому читанні та в цілому.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | банк | Коломойський | МВФ | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.