Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Реальна зарплата українців впала вперше з 2016 року


25.06.2020 17:59

У квітні вперше з березня 2016 року реальна зарплата зменшилася на 0,5% (рік до року) через нижчу ділову активність та менший попит на робочу силу.

Про це йдеться в червневому звіті Національного банку про фінансову стабільність, передає Фінансовий клуб.

«Вперше з 2016 року відбулося скорочення реальної зарплати. І ми очікуємо, що наступні кілька місяців ці показники так само будуть від'ємними. Дуже різко погіршилися споживчі настрої населення. Погіршився індекс оцінки поточного фінансового стану, тобто населення відчуває, що його добробут різко знизився за останні кілька місяців. Звичайно все це формує обережні настрої і плани, і це дуже суттєво знижує попит населення на кредити», - повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Негативно на доходах позначилося й падіння зарплати трудових мігрантів. У березні - квітні вона в доларовому еквіваленті знизилася на 9% (рік до року), хоч за чотири місяці все ще спостерігався незначний приріст.

За оцінками НБУ, цьогоріч реальна заробітна плата не зросте. «Зростання зарплат після зняття карантинних обмежень малоймовірне, оскільки ще до початку кризи стрімке зростання витрат на оплату праці стримувало зростання рентабельності», - зазначає центробанк.

 

У 2020 році через кризу припиниться зростання реальних доходів населення, яке тривало протягом трьох останніх років. Основними причинами цього є зниження ділової активності, заробітної плати і зростання безробіття.

У березні кількість найманих працівників знизилася на чверть, третина українців повністю втратила дохід або роботу, а в більш як 30% зменшився регулярний дохід родини.

За даними Держслужби зайнятості, на кінець травня кількість зареєстрованих безробітних зросла майже в 1,5 рази порівняно з березнем.

Разом зі скороченням доходів у квітні різко погіршилися споживчі настрої. Обережніша споживча поведінка вже сповільнила кредитування домогосподарств, проте їхнє боргове навантаження, ймовірно, підвищиться через скорочення доходу.

Це очікувано призведе до складнощів із обслуговуванням позик. Водночас через макроекономічну нестабільність схильність населення до заощаджень найближчим часом підвищиться.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | зарплата | реальна зарплата |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.