Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Регулятори фінансового сектору сприяють фінансовий звітності українських підприємств за міжнародними стандартами


12.10.2020 17:11

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» офіційно передав Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) програмне забезпечення, завдяки якому 5-7 тисяч українських підприємств, що становлять суспільний інтерес, зможуть складати фінансову звітність у стандартизованому електронному форматі iXBRL відповідно до таксономії UA МСФЗ XBRL. НКЦПФР надає програмне забезпечення безоплатно.

XBRL (англійське скорочення від eXtensible Business Reporting Language – розширювальна мова ділової звітності) є світовим стандартом обміну бізнес-інформацією. Вперше Національна таксономія UA XBRL МСФЗ (міжнародних стандартів фінансової звітності) була розроблена у 2018 році Міністерством фінансів України.

«Зовсім скоро на фінансовому ринку для компаній, що становлять суспільний інтерес, розпочнеться новий сучасний період подання фінансової звітності, що відбуватиметься із суттєво новими правилами, засобами та реаліями. Для цього ми забезпечимо наші компанії сучасними технічними рішеннями, які допоможуть підвищити якість процесу звітності. Регуляторам, у свою чергу, ця система полегшить обробку інформації, дозволить завчасно виявляти ризики та відповідно на них реагувати»,- зазначив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

«Розвиток фінансового ринку України тісно пов’язаний із забезпеченням його прозорості. Через нову систему електронної звітності НКЦПФР та Національний банк України зможуть краще здійснювати нагляд за ринком, підвищувати його прозорість та надавати інформацію інвесторам згідно з міжнародними стандартами», - наголосив  Роберт Бонд, керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Розробку програмного забезпечення для формування фінансової звітності у форматі iXBRL замовив і профінансував Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» на прохання НКЦПФР. Розробником виступила українська ІТ-компанія «Джевера», яка перемогла у відкритому тендері на ІТ-послуги.

Довідкова інформація

Про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає технічну допомогу за такими напрямами: споживче кредитування; реформування законодавчої та нормативної бази; розширення доступу до фінансів у небанківському фінансовому секторі; розширення застосування електронних фінансів; а також сприяння залученню населення до фінансових ринків та захисту прав споживачів фінансових послуг. З додатковою інформацією про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» можна ознайомитися на http://www.fst-ua.info/en/ та https://www.facebook.com/FSTProject.

iXBRL або Inline XBRL – це формат, який дозволяє в одному документі надавати як читабельні дані для людини, так і структуровані дані для опрацювання програмними засобами. У світі iXBRL використовується зокрема для підготовки фінансової звітності. iXBRL-документ можна переглядати за допомогою веб-браузерів.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | UA МСФЗ XBRL | звітність |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.