Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році зріс до 30% ВВП


29.06.2021 16:08

Рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП порівняно з 27% ВВП у 2019 році.

Про це свідчить аналітична записка Міністерства економіки, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"За попередніми розрахунками, рівень тіньової економіки у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 в. п. більше за показник 2019 року", - зазначило Міністерство в записці на сайті.

За даними міністерства, два з чотирьох методів розрахунку тіньової економіки зафіксували збільшення рівня "тіні" порівняно з 2019 роком: метод збитковості підприємств - на 7 в. п., до 27% офіційного ВВП, а також монетарний метод - на 1 в. п., до 31% ВВП.

Міністерство зазначає, що за окремими видами економічної діяльності (ВЕД) компанії показали невиправдано високе зростання збитковості підприємств.

Водночас метод "витрати населення - роздрібний товарооборот" показав скорочення рівня тіньової економіки - на 3 в. п., до 22% ВВП, а за електричним методом скорочення становило 2 в. п., до 23% ВВП, зазначило Мінекономіки.

"Усі види економічної діяльності, за винятком фінансової та страхової, показали тенденцію до збільшення рівня тіньової економіки на тлі зростання обсягів збитків підприємств цих ВЕД за підсумками 2020 року в умовах вимушеного обмеження їхньої виробничої активності. Найбільше частка тіньового сектору зросла у ВЕД "Операції з нерухомим майном" (на 17 в. п., до 41% від валової доданої вартості у ВЕД), у ВЕД "Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність" (на 14 в. п., до 48%), у добувній промисловості і розробленні кар'єрів (на 9 в. п., до 41%)", - зазначило міністерство.

Водночас у фінансовій і страховій діяльності міністерство зафіксувало тенденцію до скорочення "тіні" за підсумками 2020 року - на 4 в. п., до 23% від обсягу валової доданої вартості у ВЕД.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | тіньова економіка | бізнес | податки | бюджет | ВЕД | ВВП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.