Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Споживачів фінансових послуг захищатимуть по-новому


12.09.2019 11:03

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 1085-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг». За документ, поданий двома депутатами від «Слуги народу», проголосувало 309 депутатів.

Документ передбачає наділення регуляторів фінансового ринку повноваженнями застосовувати до фінустанов заходи впливу і застосовувати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів.

У Кодексі про адміністративні правопорушення буде прописано, що ненадання або несвоєчасне надання споживачеві фінансових послуг інформації про умови надання фінансової послуги, яку він хоче отримати, буде каратися штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, який заплатять посадові особи фінустанов або фізособи-підприємці.

При цьому чітко прописано, що Національний банк, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг наділяються правом розгляду адміністративних правопорушень, пов'язаних з порушенням законодавства про захист прав споживачів фінпослуг з боку установ, державним регулюванням яких займаються ці відомства.

Поняття “клієнт” і “споживач фінансових послуг” будуть розмежовані. Прописується вісім принципів захисту прав споживача фінпослуг.

В законопроекті чітко перераховано, що має бути зазначено в договорі про надання фінансових послуг.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | фінансові послуги | фінанси | послуги |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.