Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Суверенний фонд Норвегії продав весь пакет акцій нафтових компаній


01.02.2021 16:44

Державний пенсійний фонд Норвегії (Нафтовий фонд), найбільший фонд національного добробуту у світі, продав увесь пакет акцій компаній, які працюють у сфері розвідки та видобутку нафти.

Вартість нафтового портфеля у 2019 році становила близько $6 млрд, і він був повністю розпроданий до кінця минулого року, заявив заступник глави Norges Bank Investment Management (NBIM) Тронд Гранде агентству Bloomberg.  NBIM є підрозділом норвезького центробанку та відповідає за управління фондом, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Цей крок завершує багаторічний процес виходу суверенного фонду з тієї галузі, яка визначала економіку Норвегії впродовж більшої частини останнього півстоліття, зазначає Bloomberg.

За підсумками 2020 року фонд отримав другий за величиною дохід більше ніж за двадцять років - його вартість зросла на 1,07 трлн норвезьких крон ($123 млрд), або на 10,9%. Проте інвестиції в нафтогазову галузь призвели до збитків майже в $10 млрд.

Нафтовий фонд, як і раніше, володіє акціями інтегрованих нафтокомпаній, зокрема Royal Dutch Shell Plc.

На кінець минулого року вартість фонду становила 10,914 трлн крон. Вкладення в акції становили 72,8% інвестпортфеля, в облігації - 24,7%, у нерухомість - 2,5%.

Державний пенсійний фонд Норвегії було створено в 1990 році. Нині йому належать близько 1,5% усіх акцій у світі, він володіє частками в більше ніж 9,2 тис. компаній з 74 країн. Найзначнішу частку в портфелі мають папери Apple, Microsoft, Alphabet (холдингова компанія Google), Nestle і Amazon.com.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | інвестиції | акції | облігації | пенсія | пенсійний фонд | Норвегія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.