Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Світовий банк припиняє випуск рейтингу Doing Business через викривлення даних у попередні роки


22.09.2021 14:12

Світовий банк припиняє випуск рейтингу Doing Business, вивчивши випадки викривлення даних за попередні роки.

"Вивчивши всю наявну на сьогодні інформацію про Doing Business, включаючи результати аудиту та розслідувань, а також звіту, оприлюдненого сьогодні банком від імені ради директорів, менеджмент групи СБ ухвалив рішення припинити випуск звіту Doing Business", - цитує заяву Світового банку агентство «Інтерфакс-Україна».

"Довіра до досліджень групи Світового банку життєво важлива", - наголошується в релізі.

У свою чергу директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва виступила із заявою щодо звіту про розслідування порушень у даних у Doing Business-2018 та Doing Business-2020: "Я принципово не згодна з висновками та інтерпретацією розслідування порушень у даних, оскільки він пов'язаний із моєю участю в звіті Світового банку Doing Business за 2018 рік".

Останній рейтинг вийшов у 2019 році, потім була річна пауза: менеджмент ознайомлювався з підсумками аудиту, що виявив цілу низку порушень під час підготовки Doing Business. Спочатку, повідомляючи про тимчасове призупинення публікації минулого року, СБ не анонсував планів закрити Doing Business зовсім - навпаки, обіцяв, що наступний звіт вийде у 2021 році.

Світовий банк працюватиме над новим підходом до оцінки ділового та інвестиційного клімату.

У 16-сторінковому звіті фірми WilmerHale, оприлюдненому СБ, повідомляється, що в січні СБ найняв її для розслідування порушень під час підготовки Doing Business за підсумками 2017-го і 2019 року. Ці порушення вплинули на рейтинг Китаю в огляді за 2017 рік і на місця в рейтингу Азербайджану, Саудівської Аравії та ОАЕ за 2019 рік.

У документі, зокрема, стверджується, що до внутрішньої дискусії про необхідність просування Китаю вгору в рейтингу, яка відбувалася на тлі обговорення збільшення капіталу самого СБ (важливу роль у якому відігравав Пекін), була активно залучена Крісталіна Георгієва. Нині вона очолює Міжнародний валютний фонд, а у 2017 році була виконавчим директором групи СБ. Після тривалих обговорень, які включали навіть візит Георгієвої додому до відповідального за Doing Business співробітника (сама Георгієва в бесіді з WilmerHale повідомила, що це був єдиний такий випадок в її практиці), позиція Китаю в рейтингу підвищилася з 85-ї до 78-ї. Саме на цій сходинці Китай був у рейтингу річної давності, тобто "дорахування", здійснені в результаті втручання топ-менеджерів групи, давали змогу КНР уникнути негативних порівнянь із попереднім списком.

Україна в рейтингу Doing Busines-2020 посіла 64-ту позицію, піднявшись порівняно з попереднім роком на сім пунктів.

Doing Business оцінює умови ведення бізнесу в країнах світу. Автори дослідження ранжирують 190 країн за 10 критеріями регулювання підприємницької діяльності: витрати часу і коштів на створення нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, доступ до електроенергетичної інфраструктури, реєстрація прав власності, отримання кредитів, захист прав міноритарних інвесторів, сплата податків, здійснення міжнародної торгівлі, забезпечення виконання договорів, процедури банкрутства.

Уперше рейтинг Doing Business був оприлюднений у 2002 році.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | Світовий банк | Doing Business | економіка | рейтинг | МВФ | Крісталіна Георгієва |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.