Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

У 2021 році інтерес до інвестицій продовжить зростати з урахуванням етики та ESG факторів, – висновки експертів


14.01.2021 17:28

У 2020 році, попри песимістичні прогнози, ринки капіталу не зазнали кризи довіри, а кількість  інвесторів значно зросла. Куди рухається ринок і які його актуальні тренди - обговорювали представники ринку на вебінарі, проведеному CFA Society Ukraine за підтримки Проекту USAID «Проект трансформації фінансового сектору». 

Чи вплинула коронакриза на довіру до фахівців з інвестицій?

На початку минулого року МВФ прогнозував, що пандемія коронавірусу спровокує глобальну рецесію у 2020, яка буде гірша за ту, що сталася через фінансову кризу 2008-2009 років. Однак наприкінці року стало зрозуміло, що пандемія коронавірусу не завдала шкоди ринкам капіталу. «Криза виникла не в середині фінансового сектору, а як відповідь на проблеми в сфері охороні здоров’я та соціальній сфері. Історики будуть згадувати 2020 рік як приклад рішучих фіскальних та монетарних дій урядів для вирішення соціальних та економічних проблем», – зазначає Наталія Шпигоцька, CFA, член правління, CFA Society Ukraine та аналітик Dragon Capital.

Згідно опитування Асоціації CFA Society Ukraine, українські фахівці з фінансів та інвестицій не відчули у 2020 році зниження довіри з боку споживачів порівняно із 2019 роком (41% респондентів). При цьому 64% респондентів опитування впевнені, що довіра до фінансистів залежить від добробуту країни, а під час економічних криз довіра падає. Однак саме коронакриза не вплинула довіру, у чому впевнені 55% респондентів. 

«Кризи 2008 і 2020 років — фундаментально різні. У 2008 первопричинами були боргове навантаження, неплатежі на ринку іпотеки, непрозорість позабіржових деривативів. За 12 років потому світ зробив важливі кроки з удосконалення регуляторного законодавства та й сам ринок суттєво розвинувся. Послаблення у монетарній політиці стримали світовий ринок капіталу від падіння, навіть стимулювали зростання. Розвиток технологій дозволяють ринку швидко реагувати на усі події, а роздрібному інвестору легко брати участь у торгівлі акціями та іншими інвестиційними інструментами», – наголосив Тимур Хромаєв, голова НКЦПФР. 

Чи вплинула коронакриза на попит на інвестиційні послуги?

Попит на інвестиційні послуги зростав глобально завдяки розвитку сучасних сервісів із низькими витратами на трейдинг, таких як Robinhood. За оцінками Citadel Securities (США) у липні 2020 року саме роздрібні інвестори відповідали за 20% операцій всього ринку. В той же час в Україні за останні кілька років зросли інвестиції роздрібних інвесторів у ОВДП. І хоча доля таких інвестицій ще незначна, але те що їх дохідність вже конкурує із депозитами, говорить про те що попит буде зростати. «Позитивним також у 2020 році було те, що не відбулось суттєвого відтоку депозитів з банківських рахунків на противагу кризі 2014-2015. Це говорить про те, що довіра до банківської системи України відновилась з тих пір», – додає Наталія Шпигоцька, CFA.

Протягом останніх декількох років ми бачили збільшення інтересу до інвестиційних продуктів у всіх регіонах України. 

«Природно, що на початку року з боку клієнтів спостерігалося занепокоєння, однак згодом кількість клієнтів не тільки не зменшилась, але й збільшилась. Так, ця криза була болюча для інвесторів, але є позитив у тому, що вона підштовхнула ринок до розвитку. Ми бачимо значний попит на дистанційні канали обслуговування та дистанційне укладання угод, тож сподіваємось на допомогу регулятора у врегулюванні цього питання найближчим часом», – підкреслює Григорій Овчаренко, керуючий активами ICU.

Зростає запит на освіту з питань інвестицій

Влітку 2020 року CFA Society Ukraine за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» запустила на онлайн платформі Prometheus безкоштовний освітній курс «Основи фінансів та інвестицій», який створений по матеріалам всесвітньо відомого курсу CFA Institute Investment Foundations. «Лише в перший місяць на курс зареєструвалося понад 10 тисяч слухачів, що перевищило наші оптимістичні прогнози», – пригадує Олексій Соболев, CFA, президент CFA Society Ukraine. 

Розвиток фінсектору потребує як розвитку попиту, так й пропозиції нових фінансових інструментів. «В основному українці зараз користуються стандартними банківськими продуктами, а купівля ОВДП вже вважається прогресивним інвестуванням. А деривативні контракти, фінтех продукти, інвестиційні рекомендації на базі штучного інтелекту, довгострокові пенсійні рахунки чи пенсійні відрахування в фонди, онлайн інвестиції в закордонні активи – це все може стати викликом і можливістю індивідуальних клієнтів у майбутньому, так й інвестиційних професіоналів», – зазначає Володимир Кузьо, керівник напряму небанківських фінансових установ Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Для стійкого та безпечного формування попиту українців на інвестиції важливі три речі:

  • Впорядкування знань про основи інвестицій
  • Розуміння клієнтами ризиків та переваг використання фінансових інструментів
  • Відповідальність та етика інвестиційних радників за їх рекомендації. 

«Етика ще більш важлива в контексті прийнятого закону про деривативи, який виділяє некваліфікованих інвесторів в окрему категорію і збільшує відповідальність за рекомендації для них», – додає Володимир Кузьо.

Чому етика привертає все більшу увагу?

Згідно вже згаданого опитування CFA Society Ukraine, понад 35% респондентів сказали, що у 2020 році стали більше звертати увагу на етику у своїй професійній діяльності. 

«Минулого року був період невпевненості: чого чекати? коли відновиться економіка? Будь-які знецінення активів дуже болючі для інвесторів і ми мали значні хвилювання зі сторони клієнтів наших пенсійних фондів. Деякі інвестори дуже панікували. У такі моменти важливо бути чесними з інвесторами та не прикрашати ситуацію. Ті компанії, які намагаються прикрасити чи уникнути розкриття інформації, сприяють тому, що недовіра до компаній з управління інвестиціями зростає саме у період криз», – підкреслює Григорій Овчаренко. 

Найдієвішим способом підвищення етичних норми поведінки фахівців з інвестицій учасники ринку  вважають навчання етичній поведінці тих, хто знаходиться на самому початку своєї кар’єри — студентів та молодших спеціалістів. Тож, восени 2020 року CFA Society Ukraine за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» провела студентський конкурс з вирішення етичних дилем Ethics Challenge. «Понад 100 студентів з 16 університетів вирішували досить складний кейс з реального життя. Такий конкурс проводиться у багатьох країнах, але саме в Україні у ньому взяла найбільша кількість учасників за всю його історію. Тепер наші університети планують зробити етику частиною їх навчальних програм», – розповідає Олексій Соболев, CFA. 

Також у 2020 році CFA Society Ukraine за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» запустила на онлайн платформі EdEra перший в Україні онлайн курс «Етика фахівця з фінансів та інвестицій». Більшість його слухачів – це молоді люди, але 25% слухачів з вікової групи 36-49 років, тобто вже досвідчені професіонали.

Свідоме інвестування як тренд, що набирає обертів

«Пандемія COVID-19 активізувала дискусії щодо стійкого розвитку та стійкого інвестування. Все більше досліджень говорить про позитивний зв’язок між ESG та фінансовими результатами, вартістю компаній. Тому зростають вимоги інвесторів щодо управління компаніями екологічними та соціальними ризиками, а також прозорістю їх корпоративного управління», – підкреслює Ольга Тетерук, CFA, член правління, CFA Society Ukraine. 

Інтерес до ESG росте і в Україні як з боку регулятора, так й з боку компаній. Розкривати інформацію щодо розвитку ESG проєктів рекомендує українським компаніям новий Кодекс корпоративного управління, прийнятий у березці 2020 року. Впровадження принципів ESG стає не лише вимогою ззовні, наприклад, з боку міжнародних фінансових інституцій, але є бажанням менеджменту та власників бізнесу. Згідно нового дослідження CFA Institute, зростаючий попит на стале  інвестування демонструє те, що 76% інституційних інвесторів та 69% роздрібних інвесторів цікавляться ESG інвестиціями. Вже третина інвестиційних компаній має в штаті окремого фахівця з ESG, а інша третина – проводить аналіз їх портфелів на предмет відповідності принципам ESG. 

Саме через зростаючу роль ESG, CFA Society Ukraine за підтримки Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” здійснила переклад книги “ESG-принципи та відповідальне інституційне інвестування в світі” від професора Пeдрo Maтoс. ЇЇ було поширено по 26 університетам по всій Україні та надано регуляторам ринку.

Перспективи інвестицій в Україні у 2021 році

«Суттєва проблема України — це відсутність фінансової інфраструктури, тому ми інвестуємо зараз за допомоги USAID у створення центральної депозитарної системи, клірингової і біржової системи. Це нагальна потреба і її потрібно вирішувати швидко. Відсутність такої інфраструктури – це як відсутність залізничного сполучення між великими містами», – зазначає Тимур Хромаєв. 

Також у планах Комісії з цінних паперів та фондового ринку внесення змін до податкового кодексу щодо операцій з деривативами, облігаціями тощо. «Ми хочемо прирівняти операції інвесторів з муніципальними та корпоративними облігаціями до операцій з ОВДП. Якщо прибрати податок на прибуток, то роздрібні інвестори почнуть інвестувати у свій регіон. Це також залучить більшу кількість роздрібних клієнтів на інвестиційних ринок», – ділиться планами Тимур Хромаєв.

Крім того НКЦПФР направила у профільні комітети Верховної Ради пропозицію прирівняти інвестицій у нерухомість до інвестицій у фінансові інструменти, що дозволить забрати ПДВ з операцій на купівлю первинної нерухомості і дозволить інвесторам укладати контракти із забудовниками напряму. Це відповідно підвищить надійність інвестицій у нерухомість на етапі забудови.

 

Джерело: CFA Society Ukraine


Теги: | інвестиції | ESG | етика | CFA | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.