Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна може піднятися на 10-20 позицій у рейтингу Doing Business-2021, - Мінекономіки


17.07.2020 15:13

Україна, за попередніми підрахунками, може покращити свої позиції та піднятися на 10-20 сходинок в рейтингу Doing Business 2021 від Світового банку, який характеризує легкість ведення бізнесу в країні.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки.

Торік Україна піднялася відразу на 7 пунктів в рейтингу Doing Business і посіла 64 місце серед 190 країн.

«Doing Business від Світового банку є одним з найвпливовіших рейтингів, який слугує додатковим маркером для інвесторів. Цього року, не дивлячись на вплив та наслідки COVID-19, ми продовжили працювати над важливими законодавчими змінами, які роблять інвестиційну діяльність більш легкою, захищеною і привабливою. То ж Україна має всі шанси продемонструвати покращені позиції, що дасть позитивний сигнал новим інвесторам, як внутрішнім, так і зовнішнім», - заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Зміна позиції України в рейтингу залежатиме від декількох факторів. Зокрема, від кількості змін, які експерти Світового банку вчасно зарахують під час дослідження, від динаміки досягнень інших країн та від того, чи зміниться методологія рейтингу як така.

Наразі Мінекономіки провело власний попередній аналіз за кожним з 10 показників, щоб визначити можливу позицію України в рейтингу-2021.

«Мінекономіки проаналізувало понад 30 законодавчих змін, які були впроваджені в Україні за програмний період та можуть вплинути на рейтинг країни цього року. Загалом, за всіма 10 компонентами Україна демонструє суттєвий прогрес», - додав Петрашко.

Зазначається, що до топ-3 найбільш результативних оновлень входить сфера захисту міноритарних інвесторів від зловживань з боку власників контрольних пакетів акцій, що обіцяє покращити рейтинг України за відповідним компонентом на 50 позицій, а також суттєве спрощення реєстрації ТОВ, за рахунок чого Україна може піднятись на 15 позицій.

«Відчутного прогресу вдалося досягти у спрощенні процедури оформлення банкрутства. За цим показником ми претендуємо на 60 додаткових сходинок», - зазначає Мінекономіки.

«Також на позиції в рейтингу позитивно впливатимуть зміни в отриманні дозволів на будівництво, зокрема, відміна пайового внеску при будівництві промислових об’єктів; здешевлення підключення до електричних мереж в середньому на 18,9 % по всій країні, низка дерегуляційних змін в адмініструванні податків, за яким Уряд у найближчі роки має на меті увійти у топ- 30, та скорочення часу торговельних операцій як для експортерів, так і для імпортерів», - пояснив Петрашко.

Водночас підрахунки експертів Мінекономіки не беруть до уваги зростання інших країн у рейтингу, а також цьогорічні планові оновлення критеріїв оцінки ключових показників, від яких також залежить динаміка просування України.

 

Джерело: вебсайт Мінекономіки


Теги: | Doing Business | економіка | бізнес |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.