Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна та МВФ найближчими тижнями продовжать роботу над моніторинговою програмою - якорем майбутньої повноцінної програми, — глава місії Фонду


21.10.2022 17:37

Місія Міжнародного валютного фонду за підсумками роботи 17-20 жовтня у Відні з представниками України повідомила про продуктивні дискусії та продовження у найближчі тижні роботи над запрошеною Києвом моніторинговою програмою за участю Ради директорів.

"У моніторинговій програмі буде викладено політичні наміри влади щодо підтримки макроекономічної та фінансової стабільності та представлено оцінку потреб у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік", - ідеться у заяві глави місії МВФ в Україні Гевіна Грея, поширеній у п'ятницю, 21 жовтня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"Отже, моніторингова програма також стане міцним якорем для макроекономічної політики, стане додатковим каталізатором донорської підтримки і допоможе підготувати шлях до повноцінної програми Фонду", - зазначив Грей.

Глава місії зазначив, що російське вторгнення в Україну, яке розпочалося понад сім місяців тому, завдало величезних людських страждань і мало серйозні економічні наслідки: реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) значно скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була суттєво порушена, а бюджетний дефіцит зріс до безпрецедентного рівня.

"На цьому складному тлі дискусії були зосереджені на останніх макрофінансових подіях та перспективах, бюджеті на 2023 рік та пов'язаних із ним потребах у зовнішньому фінансуванні, питаннях фінансового сектору та поєднанні політик для підтримки макроекономічної стабільності", - уточнив Грей.

За його словами, українська влада заслуговує на велику похвалу за збереження значною мірою макрофінансової стабільності в цих надзвичайно складних обставинах.

"Офіційним органам рекомендується утримуватися від заходів, що скорочують податкові надходження, оскільки вони прагнуть привести витрати у відповідність до наявного фінансування", - йдеться також у заяві.

Як повідомлялося, у дискусіях з місією МВФ у Відні 17-20 жовтня брали участь представники України на чолі з міністром фінансів Сергієм Марченком та головою Нацбанку Андрієм Пишним.

Передбачається, що нова моніторингова програма із залученням Ради директорів МВФ стане підставою для повноцінної програми фінансування з боку Фонду. Міністр фінансів США Джанет Єллен минулого тижня наголосила, що така повноцінна програма МВФ для України може бути вже на початку наступного року.

Міністр фінансів Марченко заявляв, що уряд оцінює необхідність фінансування дефіциту держбюджету у 2023 році у $3-4 млрд на місяць порівняно з $5 млрд на місяць у 2022 році, які Україні поки що жодного разу не вдалося залучити.

Проєкт держбюджету України на 2023 рік, ухвалений у першому читанні, передбачає зовнішнє фінансування дефіциту в розмірі $38 млрд, або близько $3,2 млрд на місяць, зокрема $15 млрд від МВФ.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | МВФ | кредит | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.