Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна виплатила МВФ $4 млн за невибрані транші в 2020 році


10.03.2021 17:40

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду 4 млн доларів комісії за невибрані транші в 2020 році.

За умовами кредитної програми з МВФ, позичальник - Україна - платить крім відсотків за отримані транші також комісію за неотримані транші, яка називається комісія за виділення фінансування або в оригіналі Commitment fee.

Про це пише StockWorld з посиланням на НБУ.

Розмір Commitment fee залежить від суми кредитів країни від МВФ і розміру її квоти. У 2020 році сума комісії склала 0,1% на рік від суми траншів, які повинні бути отримані протягом року. Але сума комісії пропорційно зменшується і повертається Фондом на суму траншів, які були фактично отримані.

Комісія сплачується на початку кожного періоду програми фінансування (зазвичай він становить 12 місяців) і лише за ті кошти, які можуть бути отримані в даному періоді. Якщо країна вибирає всі транші, МВФ повертає суму попередньо сплаченої комісії. Якщо не вибирає, то дана комісія визнається витратами центробанку країни в кінці програми.

Тобто, якщо Україна виконує умови програми та отримує транші, то комісія за виділення фінансування повертається Україні і не вважається як витрати.

У 2020 році НБУ сплатив Commitment fee 8 млн доларів за перші 12 місяців нової програми Stand-by 2020 (загальна сума програми - еквівалент 5,2 млрд доларів). З них МВФ повернув 4 млн доларів за вибраний Україною транш в розмірі 2,1 млрд доларів. Відповідно сума комісії, яку фактично оплатила країна, склала 4 млн доларів, або 0,04% річних від середнього залишку заборгованості перед МВФ за останній рік. Тобто вартість запозичень МВФ без Commitment fee склала в 2020 році 2,59% річних, а разом з комісією 2,63% річних.

Commitment fee нараховується виключно протягом періоду надання траншів за програмою - після отримання країною траншей і до дати погашення кредиту така комісія не нараховується.

Питання сплати комісії в цьому році буде визначатися в травні-червні 2021-го, а її виплати будуть проводитися до травня-червня 2022 і повертатися Фондом при отриманні траншів.

Україна повинна виплатити Міжнародному валютному фонду близько 1,7 млрд доларів в 2021 році. Найбільші виплати призначені на 12 березня і 13 вересня - по 295,5 млн СПЗ. Останні платежі в поточному році заплановані на 1 листопада - 43 млн СПЗ.

Україна отримала перший транш від МВФ 2,1 млрд доларів в червні 2020 року.

У період з 21 по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого фахівці МВФ обговорили з представниками влади України прогрес у виконанні заходів і реформ, які є частиною підтриманої угодою stand-by програми дій влади, після чого постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що необхідний більший прогрес в реформах на користь завершення першого перегляду програми співпраці з Україною. Міністерство фінансів не розглядає сценарій невиконання програми МВФ.

 

Джерело: StockWorld


Теги: | МВФ | кредит | ставка | бюджет | державний борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.