Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна перейшла на нову сучасну IT-платформу обліку цінних паперів DEPEND Q


01.10.2019 12:03

30 вересня в промислову експлуатацію введена нова IT-платформа Центрального депозитарію DEPENDQ, що призведе до якісних змін у роботі системи депозитарного обліку українського ринку цінних паперів. В нову систему було переведено інформацію про 3 млн рахунків, номінальна вартість яких складає 1,7 трлн грн. Нова платформа дозволяє депозитарним установам самим обирати альтернативне ПЗ для обслуговування клієнтів.

Промисловий запуск нової IT-платформи є черговим кроком з впровадження передових технологій в роботу депозитарної системи України та інтеграції в міжнародні ринки капіталу.

“Необхідність мати сучасну IT-платформу депозитарного обліку для інтеграції України в європейський ринок цінних паперів є беззаперечною. І наразі ми отримали таку систему, – зазначає Міндаугас Бакас, голова правління Національного депозитарію України. – Для розвитку українського фондового ринку це новий важливий етап. Адже нове програмне забезпечення працює за міжнародними стандартами пост-трейдингу, які ми системно вводимо до практики протягом останніх трьох років. Наразі альтернативну систему обрали 61 депозитарна установа у той час як 122 працює у системному модулі, наданому НДУ. Це дозволяє забезпечити стабільність та ефективну роботу ринку”.

Нова сучасна IT-платформа DEPEND Q забезпечить кращий захист даних власників цінних паперів, вони не зможуть бути викривлені чи втрачені з причини зламу системи чи через поширення вірусу. DEPEND Q дозволить значно автоматизувати функціонал, який стосується обліку цінних паперів та кардинально підвищити якість послуг для власників цінних паперів. Найголовніше те, що нова IT-платформа забезпечить повноцінну технологічну інтеграцію України у світову облікову систему цінних паперів, суттєво підвищить можливості залучення іноземних і вітчизняних інвестиції у цінні папери.

«Ставлення до розвитку фінансової інфраструктури в нашій країні багато років формувалось за залишковим принципом, але в останні роки ставлення до цього питання змінилося. Адже інфраструктура – це фундамент ринку. Ринок не можна побудувати на нестійкому фундаменті. Центральний депозитарій – важливий елемент фінансової інфраструктури. За останні три роки команда Нацдепозитарію багато зробила для впровадження в свою діяльність найкращих світових практик і стандартів, сучасних технологій. Сьогодні відбувся черговий крок в напрямку технологічної інтеграції України у світову облікову систему – НДУ повністю перейшов на нову сучасну IT-платформу DEPEND Q. Ця нова платформа дає новий функціонал для всього ринку, нові сервіси як для компаній, так і власників цінних паперів, забезпечує високий рівень захисту їхніх прав» , – говорить Тимур Хромаєв, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | DEPENDQ | депозитарій | НДУ | |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.