Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна посіла останнє місце у рейтингу фінансової грамотності громадян серед країн ОЕСР


06.06.2019 12:45

Україна посіла останнє місце в рейтингу фінансової грамотностігромадян серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), розділивши це місце за кількістю балів із сусідньою Польщею.

Про це йдеться в дослідженні  Індексу фінансової грамотності ОЕСР, проведеному Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з Національним банком України.

«Щодо результатів України - у мене є дві новини: гарна і погана. Почнемо з поганої: Україна, на жаль, за індексом фінансової грамотності, розрахованим у результаті опитування, посіла останнє місце серед країн ОЕСР із балом 11,6. Позитив у тому, що це місце ми розділили з нашим сусідом Польщею, що вселяє трохи оптимізму», - сказала заступник керівника проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка під час презентації результатів дослідження.

За її словами, опитування проводилось у всіх областях України серед громадян різного рівня добробуту віком від 18 до 79 років, й похибка становить плюс/мінус 2%.

Згідно з представленою інфографікою, країни-лідери за рівнем фінансової грамотності - це Франція, Норвегія і Канада з показниками індексу 14,9, 14,6 і 14,6, відповідно.

За результатами дослідження найнижчий бал з фінансової грамотності - у громадян нашої країни у віковій групі від 18 до 24 років, найвищий - у групі від 25 до 34 років.

Також результати опитування свідчать, що близько половини українців не заперечують проти ухилення від сплати податків, але при цьому переважна більшість громадян хочуть бачити, як витрачаються їхні податки.

При цьому, 50% опитаних визнали, що не завжди оплачують свої рахунки вчасно. Найчастіше це стосується оплати оренди, газу та електроенергії.

Зазначається, що рівень довіри до банків залишається низьким, і лише 12% громадян зберігають заощадження на депозитних рахунках.

Ознайомитись докладніше з результатами дослідження

 

Джерело: УНІАН


Теги: | фінансова грамотність | USAID | НБУ | гроші |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.