Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна втратила 11 позицій у рейтингу легкості сплати податків


27.11.2019 16:52

Україна займає 65 місце в рейтингу Світового банку та компанії PricewaterhouseCoopers, в якому оцінюється легкість сплати податків у 190 країнах світу.

Порівняно з минулорічним рейтингом Україна втратила 11 позицій, йдеться в даних PwC.

Це пояснюється, перш за все, активними діями інших держав, спрямованими на автоматизацію процесів та скорочення часу адміністрування податків, а також збільшенням фіскального навантаження на бізнес в Україні.

В PwC зазначають, що автоматизація та максимальне спрощення процедур стають світовими трендами. Завдяки цьому певні країни помітно покращили свої результати у рейтингу.

Так, Туреччина піднялася з 80 на 20 позицію рейтингу завдяки скасуванню ПДВ на капітальні інвестиції, й таким чином позбавила бізнес необхідності витрачати час на його відшкодування.

Угорщина піднялася з 86 на 56 місце, істотно скоротивши тривалість перевірки коригувань звітності з податку на прибуток.

Португалія, Франція, Польща та Литва запровадили звітування перед податковими органами в режимі реального часу. Відтепер державні контролери мають можливість оперативно отримувати дані про ту чи іншу операцію, а бізнес не повинен подавати разом із декларацією величезну кількість додатків із інформацією щодо своїх транзакцій.

Казахстан запустив пілотний проект із використання блокчейн-технологій для адміністрування ПДВ. Таку саму можливість розглядає й Велика Британія.

Бразилія та В'єтнам досягли рекордного скорочення часу на облік ПДВ завдяки оптимізації роботи наявних IT-систем.

Натомість Україна поки що перебуває у підготовчій стадії та працює над планом подальшої діджиталізації роботи податкових органів та реформою податкового адміністрування. Знадобиться час, щоб ці реформи вплинули на результати рейтингу.

Як зазначають у PwC, основне питання, яке потребує нагальної уваги, — велика кількість часу на податковий облік. В середньому вітчизняний бізнес витрачає на облік 327,5 годин на рік, що вдвічі більше, ніж у розвинених країнах. За тривалістю обліку ПДВ Україна посідає 176 місце зі 190.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | податки | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.