Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Уряд планує приватизацію кожного з держбанків


04.09.2020 17:28

Кабінет Міністрів на засіданні 2 вересня оновив принципи стратегічного реформування державних банків, які передбачають скорочення частки держави в банківському секторі з 60% до 25% до 2025 року шляхом часткової або повної приватизації кожного з чотирьох держбанків.

Згідно з текстом відповідного документа, оприлюдненого на сайті Міністерства фінансів, держава планує знайти для Укрексімбанку міноритарного інвестора з потенційною приватизацією в довгостроковій перспективі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, Кабмін зберіг плани з виходу держави з капіталу ПриватБанку в перспективі, а також щодо конвертації позики Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Світового банку в додатковий капітал Укргазбанку. Зокрема, планується, що угоду між IFC та Укргазбанком буде укладено до жовтня 2020 року.

У принципах стратегічного реформування держбанків також зазначено, що наразі держава створює всі необхідні передумови для забезпечення вступу міжнародних фінансових організацій (МФО) в капітал Ощадбанку до кінця 2020 року, зокрема у жовтні 2020 року планується входження останнього до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Згідно з очікуваннями уряду, участь МФО в капіталі Ощадбанку приведе до мажоритарної або повної приватизації банку до кінця 2025 року.

У відповідному документі також уточнюється, що підготовка до виходу держави з капіталу банків розпочнеться після завершення "коронакризи" й досягнення стабільного відновлення економіки (зростання ВВП упродовж двох кварталів), але не пізніше грудня 2021 року.

Згідно з планами, держбанки не пізніше ніж через три місяці після досягнення стабільного відновлення економіки спільно з Міністерством фінансів мають розробити стратегію і "дорожню карту" щодо виходу держави з капіталу.

Крім того, з метою забезпечення реалізації та здійснення відповідних заходів, держбанкам необхідно буде залучити Міжнародний інвестиційний банк, який визначатиметься наглядовою радою.

Ще одним кроком, згідно зі стратегією, є реалізація банками заходів щодо продажу частки держави відповідно до узгодженого в "дорожніх картах" графіка, але не пізніше кінця 2024 року.

У документі наголошується, що під час пандемії COVID-19 можливе тільки проведення підготовки до виходу держави з капіталу банків, тоді як сам процес буде ініційовано та виконано в період подальшого відновлення економіки.

Одним із підготовчих кроків для виходу України з капіталу держбанків є проведення банками стрес-тестів у період із серпня до грудня 2020 року з метою визначення потенційної потреби в капіталі через "коронакризу", свідчить стратегія.

Окремим пунктом уряд позначив у стратегії, що держава поступово змінюватиме облігації, якими здійснювалася докапіталізація держбанків, на стандартні ринкові держоблігації, а будь-яку подальшу докапіталізацію здійснюватимуть за допомогою стандартних ринкових держоблігацій.

Відповідним документом також було окреслено бізнес-моделі кожного держбанку, зокрема уряд бачить ПриватБанк провідним роздрібним банком в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі (МСБ), Ощадбанк - універсальним банком, що обслуговує роздрібний сектор, МСБ, і корпоративних клієнтів у всіх сегментах ринку.

У свою чергу уряд визначив Укргазбанк як банк, що займає провідну ринкову позицію у сфері екологічного банкінгу, орієнтований на фінансування корпоративних клієнтів із присутністю в МСБ і роздрібному секторі, а Укрексімбанк - як переважно корпоративний банк, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій із частковою присутністю в роздрібному секторі.

У відповідній стратегії також зазначено, що під час роботи з державними підприємствами, держбанкам необхідно буде розглядати кредитування тільки прибуткових держкомпаній на повністю комерційній основі з урахуванням ризиків.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | банк | приватизація | капітал | МФО |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.