Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Уряд створив Бюро економічної безпеки


12.05.2021 17:51

Кабінет міністрів затвердив постанову про утворення та діяльність Бюро економічної безпеки.

Відповідне рішення схвалене 12 травня під час виїзного засідання уряду у Чернігівській області, передає FinClub.

Бюро матиме статус правоохоронного органу. Водночас основною функцією БЕБ буде аналітична робота, а не силові повноваження.

Таким чином створення органу з фінансових розслідувань остаточно ліквідує податкову міліцію та підрозділи контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

«Це один із фінальних кроків на шляху ліквідації податкової міліції. Це закінчення часів силового тиску на бізнес. Це кінець маскам-шоу, це аналітичний підхід до розслідування фінансово-економічних злочинів», - відзначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Бюро економічної безпеки аналізуватиме бенефіціарів фінансових операцій і визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес- або державних структур.

БЕБ матиме статус центрального органу виконавчої влади, діяльність якого буде спрямовуватися та координуватися Кабміном.

Максимальна кількість працівників БЕБ становитиме не більше 4 тисяч осіб зі створенням у його складі підрозділів детективів-аналітиків і внутрішнього контролю. Набір працівників відбуватиметься на конкурсних засадах.

До повноважень Бюро економічної безпеки зокрема належатиме:

• виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;
• оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;
• надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;
• забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
• збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;
• планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;
• виявлення та розслідування правопорушень, пов`язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;
• складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Кабмін також запропонує парламенту внести зміни у держбюджет, щоб передбачити видатки для забезпечення функціонування БЕБ та його регіональних управлінь. У держбюджеті-2021 на потреби новоствореного відомства передбачено 587 млн грн.

Нагадаємо, наприкінці січня Верховна Рада ухвалила закон «Про Бюро економічної безпеки», який передбачає ліквідацію податкової міліції та передачу повноважень із розслідування економічних злочинів від СБУ, ДФС та інших служб до новоствореного органу.

У березні президент Володимир Зеленський підписав цей закон. Створення БЕБ є частиною міжнародних зобов’язань України, що зокрема передбачено меморандумами з МВФ та ЄС.

Голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник повідомляв, що БЕБ запрацює повноцінно не раніше ніж через 6 місяців після створення, коли в його штаті буде не менше 30% працівників.

 

Джерело: FinClub


Теги: | БЕБ | економіка | податки | ДФС | СБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.