Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Верховна Рада посилила захист прав споживачів фінансових послуг


20.09.2019 14:02

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому закон щодо захисту прав споживачів фінансових послуг (за номером #1085-1), який передбачає наділення регуляторів фінансового ринку – Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і Нацкомфінпослуг – повноваженнями застосовувати до фінустанов заходи впливу і накладати адміністративні стягнення за порушення прав споживачів.

За ухвалення даного законопроекту проголосували 309 народних депутатів.

Зазначений закон включає в Кодекс про адміністративні правопорушення норми, що визначають порушення прав споживачів фінансових послуг як склад адміністративного правопорушення. Відтепер надавачі фінансових послуг будуть більш добросовісно провадити свою діяльність.

Втім, цей закон і зазначені повноваження регуляторів розповсюджуються лише на чинних ліцензіатів і не дозволяють зупиняти діяльність шахраїв, які не маючи ліцензії пропонують громадянам послуги з інвестування в квазі ринок Форекс та різноманітні фінансові проекти. На жаль, в Україні останним часом почастішали скам проекти, які обіцяють довірливим інвесторам швидкий і нібито гарантований дохід, але найчастіше все закінчується частковою або повною втратою грошей.

Як правило, такі компанії зареєстровані в інших країнах, і черезвідсутність повноважень взаємодіяти з відповідними фінансовими та правоохоронними органами цих держав, можливості українських регуляторів і правоохоронців дуже обмежені. Це стосується насамперед ідентифікації цих осіб, можливості ініціювати розслідування, щоб повернути гроші українців назад.

Це ще одна важлива прогалина, яку вкрай важливо усунути!

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | фінансові послуги | фінанси | послуги | скам | Форекс | споживач |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.