Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Верховна Рада прийняла закон про “спліт”


12.09.2019 18:34

Верховна Рада України на засіданні 12 вересня прийняла за основу і в цілому проєкт закону №1069-2 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг” (“спліт”). “За” проголосували 296 народних депутатів.

Законопроект є результатом спільної роботи регуляторів фінансового сектору (НБУ, НКЦПФР, Накцкомфінпослуг) за підтримки міжнародних експертів.

Його метою є скорочення кількості регуляторних і контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг за рахунок розподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Зокрема, НБУ стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

Що важливо, документ передбачає перехідний період, упродовж якого відбуватиметься передача функцій від Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг до НБУ та НКЦПФР. Триватиме він до 1 липня 2020 року. Тобто до 30 червня включно регулюванням ринку як і раніше займатиметься Нацкомфінпослуг, а з 1 липня наступного року функції Нацкомфінпослуг почнуть виконувати НБУ та НКЦПФР.

Також закон надає НБУ та НКЦПФР повноваження застосовувати заходи впливу до юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів та учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) у вигляді накладення штрафів (рішення набиратиме чинності з робочого дня, наступного за днем його прийняття та якщо воно не було виконано або не було оскаржено у судовому порядку, таке рішення набуватиме статусу виконавчого документу).

Нагадаємо, згідно з підписаним наприкінці 2018 року з МВФ меморандуму, Україна зобов’язалася прийняти законопроєкт про “спліт”. Верховна Рада 7 липня 2016 року підтримала його в першому читанні.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | спліт | НКЦПФР | НБУ | Нацкомфінпослуг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.