Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Вплив кризи на платіжний баланс України буде нейтральним або навіть позитивним, - НБУ


18.03.2020 12:03

Вплив кризи на платіжний баланс України буде нейтральним або навіть позитивним у зв'язку зі значним зниженням цін на енергоносії, які переважають в українському імпорті, та незначним - на продовольство, яке становить 50% від загального експорту країни, повідомив заступник глави Національного банку України Олег Чурій, передає Інтерфакс-Україна.

"Що стосується платіжного балансу, тобто експорту-імпорту, то вплив буде від нейтрального до, можливо, навіть позитивного. І це пов'язано з тим, що ціни на енергоносії дуже сильно знизилися - ціна на нафту, наприклад, впала на 30%, а імпорт енергоносіїв у нашому платіжному балансі становить приблизно 30%, тобто Україна платитиме набагато менше за імпорт енергоносіїв", - сказав Чурій під час прес-брифінгу онлайн у Києві у вівторок, 17 березня, додавши, що зниження цін на продовольство, яке переважає в українському експорті, нижче.

Він зазначив, що дефіцит платіжного балансу минулого року у 0,5% ВВП значно менший за дефіцит у передкризовому 2013 році, який сягав 10% ВВП.

За словами Чурія, вплив кризи на зростання ВВП, ймовірно, буде негативним. "Водночас позитивний ефект матимуть ті законодавчі акти, які сьогодні проголосувала Верховна Рада щодо подолання кризових явищ в економіці", - додав він.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | економіка | криза | коронавірус | платіжний баланс |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.