Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

В Україні з’явиться Бюро економічної безпеки


28.01.2021 15:58

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт, яким податкову міліцію буде ліквідовано, а економічними злочинами займатиметься Бюро економічної безпеки, а не СБУ.

Відповідний проєкт закону №3087-д у другому читанні та в цілому підтримали 242 депутати.

3 вересня 2020 року Верховна Рада схвалила законопроєкт №3087-д про створення Бюро економічної безпеки за основу у першому читанні, нагадує FinClub.net.

Закон зокрема пропонує розділення сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідацію податкової міліції, оптимізацію структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, і власне створення Бюро економічної безпеки.

Закон визначає мету, принципи, правові та організаційні засади створення та діяльності БЕБ як правоохоронного органу, на який покладається виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері економіки, що створюють загрозу життєво важливим інтересам України, а також запобігання їх вчиненню у майбутньому.

Бюро матиме статус правоохоронного органу. Директор БЕБ призначається урядом за поданням прем’єр-міністра за підсумками конкурсу та є підзвітним парламенту та Кабміну.

У першому читанні законопроєкту передбачалось, що директора Бюро на 5 років призначатиме президент, а обиратиме конкурсна комісія.

Бюро буде здійснювати заходи із запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.

Максимальна кількість працівників БЕБ становитиме не більше 4 тисяч осіб зі створенням у його складі підрозділів детективів-аналітиків і внутрішнього контролю.

Детективи БЕБ матимуть достатньо повноважень для оперативно-розшукової діяльності, а також досудового розслідування злочинів. Бюро матиме право прямого доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, власником (адміністратором) яких є державні органи.

У складі центрального управління БЕБ діятиме підрозділ внутрішнього контролю для попередження, виявлення та відповідного реагування на прояви корупції.

Законом передбачено перехідний період, щоб уникнути колапсу в системі: кримінальні провадження буде передано Офісу генпрокурора, а потім до БЕБ, яке розпочне свою діяльність, коли в його штаті буде 30% працівників.

Бюро щоквартально має публікувати звіти про діяльність на своєму офіційному веб-сайті та подавати їх щороку до Верховної Ради та уряду не пізніше 1 березня.

Окрім ліквідації податкової міліції пропонується також ліквідація підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Створення органу з фінансових розслідувань є частиною міжнародних зобов’язань України, зокрема це передбачено меморандумами з МВФ та ЄС.

 

Джерело: FinClub.net


Теги: | БЕБ | СБУ | податки | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.