Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

«Зачистки» небанківського фінансового ринку після «спліту» не буде, - НБУ


17.09.2019 17:18

На українському ринку на 1 вересня було 1,9 тис. небанківських установ, зокрема 235 страхових компаній, 333 ломбарди, 348 кредитних спілок і 983 фінансові установи.

У Національному банку ділять небанківський фінансовий ринок на три сегменти, з точки зору підходів до його регулювання.

«Перший - банки та інші кредитні установи, які залучають кошти. Для них встановлюється мінімальний власний капітал, встановлюються нормативи капіталу, ліквідності, кредитування пов'язаних з власниками осіб, тощо. Другий блок - це страхові компанії, - заявив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз. - Третій блок - всі інші установи, понад тисячу компаній, для яких ми бачимо поле для лібералізації».

В НБУ кажуть, що «зачистки» сегмента ринку, який не працює із залученими коштами клієнтів, не буде.

«Побоювання ринку, що тут відбудеться зачистка або скорочення кількості компаній штучно, є абсолютно марними якраз тому, що ризик-орієнтований підхід не передбачає встановлення жорстких пруденційних вимог до таких компаній. Навпаки, швидше за все, вони повинні вирішуватися відповідно до принципу контролю за поточною поведінкою, а не встановленням заздалегідь визначених жорстких вимог до капіталу, ліквідності тощо, які є для перших двох груп установ», - заявив Олександр Бевз.

У НБУ вважають, що поширення фінансових послуг серед споживачів є основою, яка може стимулювати появу більшої кількості гравців ринку.

«Якщо говорити з економічної точки зору, то ми не бачимо причин, чому кількість компаній має скорочуватися. Попит на ці послуги визначає ринок. Наше завдання, як регулятора, забезпечити прозорість роботи ринку», - заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

НБУ надасть фінустановам перехідний період, щоб зробити структуру свого капіталу прозорою. «Ми дамо розумний термін, який потрібен, щоб привести структуру власності у відповідність», - заявила Катерина Рожкова.

Нагадаємо, Верховна Рада України на засіданні 12 вересня прийняла за основу і в цілому проєкт закону №1069-2 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг” (“спліт”).

Законопроект є результатом спільної роботи регуляторів фінансового сектору (НБУ, НКЦПФР, Накцкомфінпослуг) за підтримки міжнародних експертів.

Його метою є скорочення кількості регуляторних і контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг за рахунок розподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Зокрема, НБУ стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

Що важливо, документ передбачає перехідний період, упродовж якого відбуватиметься передача функцій від Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг до НБУ та НКЦПФР. Триватиме він до 1 липня 2020 року. Тобто до 30 червня включно регулюванням ринку як і раніше займатиметься Нацкомфінпослуг, а з 1 липня наступного року функції Нацкомфінпослуг почнуть виконувати НБУ та НКЦПФР.

Також закон надає НБУ та НКЦПФР повноваження застосовувати заходи впливу до юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів та учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім споживачівфінансових послуг) у вигляді накладення штрафів (рішення набиратиме чинності з робочого дня, наступного за днем його прийняття та якщо воно не було виконано або не було оскаржено у судовому порядку, таке рішення набуватиме статусу виконавчого документу).

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | НКЦПФР | НБУ | спліт | небанківський фінансовий ринок | Нацкомфінпослуг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.