Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Зеленський підписав закони про підтримку бізнесу


08.12.2020 16:39

Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо підтримки громадян і бізнесу під час карантину та можливого локдауну.

Закон №1071-ІХ передбачає виплату одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тис. грн найманим працівникам і фізичним особам-підприємцям (ФОП), які втратили частину заробітної платні та доходу внаслідок карантину в 2020-2021 роках, пише FinClub.

Також передбачена одноразова матеріальна допомога для збереження робочих місць. Ця сума буде пропорційна часу простою в розмірі до 8 тис. грн на одного працівника.

Передбачається також компенсація витрат за сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) за найманих працівників. Розмір одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму ЄСВ з розрахунків останніх 10 місяців.

До страхового стажу особи включатимуть період, протягом якого вона отримувала допомогу по частковому безробіттю, на період карантину.

Водночас виплату 8 тис. грн не отримають наймані працівники, за яких не нараховано ЄСВ за третій квартал 2020 року, а також ті, що працюють за сумісництвом або отримують зарплату понад 30 тис. грн на місяць.

Для ФОПів, які є застрахованими особами, допомога не надається у випадках, якщо період їх державної реєстрації та сплати ЄСВ становить менше 3-х місяців, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Крім того, виплата бізнесу одноразової компенсації витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування, не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності цим законом є заборгованість зі сплати ЄСВ.

Закон №1072-ІХ передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого й середнього бізнесу на період можливого оголошення локдауну.

Списується податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу за усіма податками та зборами не перевищує 3060 грн, та його не погашено станом на 1 листопада 2020 року.

Платники єдиного податку I групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року.

Також запроваджуються податкові канікули. До 29 грудня 2021 року відстрочено погашення податкового боргу платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 грн.

Передбачається списання пені та штрафних санкції у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців із дня набрання чинності цим законом.

Також не оподатковуватимуть ПДФО та податком на прибуток підприємств доходи (матеріальну допомогу, компенсації), отримані відповідно до закону про соцпідтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період карантину.

Звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску ФОПи I групи платників єдиного податку в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті в такі періоди: з 1 по 31 грудня 2020 року та з 1 січня по 31 травня 2021 року включно. Визначається, що такі періоди включаються до страхового стажу.

Зеленський також підписав закон №1073-ІХ про внесення змін до державного бюджету на 2020 рік, який розширює перелік напрямків використання коштів Фонду з боротьби з COVID-19 для фінасування вищезазначених законів.

Джерело: FinClub


Теги: | бізнес | карантин | економіка | COVID-19 | Зеленський |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.