Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки


22.03.2021 16:39

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про Бюро економічної безпеки України" №1150-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 28 січня 2021 року.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу президента в понеділок, 22 березня.

"Документ створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів, що підтримується міжнародними партнерами України. Основною функцією Бюро економічної безпеки (БЕБ) буде аналітична робота, а не силові повноваження. Бюро аналізуватиме бенефіціарів фінансових операцій і визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес- чи державних структур", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що після ухвалення закону про Бюро економічної безпеки Служба безпеки України втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів, пов'язаних із корупцією і організованою злочинною діяльністю у сфері управління та економіки.

"Це дасть змогу СБУ сфокусуватися на виконанні завдань, які справді безпосередньо пов’язані з безпекою держави, з контррозвідувальною діяльністю у сфері економіки", - наголошують в Офісі президента.

Там уточнюють, що Бюро економічної безпеки - єдиний орган державної влади, який буде відповідальним за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені для того, щоб це був не так силовий, як аналітичний орган.

"Згідно з законом, Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовує та координує Кабінет Міністрів", - уточнюють в прес-службі президента.

До повноважень Бюро економічної безпеки належать: виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних; оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення; надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки; гарантування економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави.

Крім того, БЕБ здійснюватиме збір і аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому; плануванням заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності; виявленням і розслідуванням правопорушень, пов'язаних з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги; складанням аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | БЕБ | президент | економіка | Володимир Зеленський |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.