Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Зеленський продовжив мораторій на стягнення боргів за валютними кредитами


06.10.2020 17:12

Президент Володимир Зеленський підписав закон №895-ІХ про подовження мораторію на стягнення заставного майна за простроченими валютними кредитами, зокрема іпотечними, який Верховна Рада схвалила ще 16 вересня, повідомляє FinClub.

Мораторій подовжено до 21 квітня 2021 року з огляду на ситуацію, в яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, та, як наслідок, неможливість сплачувати кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом.

Законом встановлюється заборона на примусове стягнення майна (майнових прав), якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного житлового будівництва.

Також встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, та заборона кредитним установам відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

«Закон сприятиме захисту майнових прав громадян з огляду на погіршення їхнього фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби та запровадження у зв’язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку українцям, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті», - зазначають в Офісі президента.

16 липня Рада схвалила законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який подовжує мораторій на стягнення майна за простроченими валютними кредитами, в тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року.

Однак у серпні Зеленський ветував закон про мораторій на стягнення боргів за валютними кредитами та повернув зі своїми зауваженнями до парламенту.

16 вересня Рада схвалила нову редакцію закону з врахуванням пропозицій президента.

В НБУ заявили, що цей закон ставить під загрозу доступну іпотеку. «Замість того, щоб скасувати мораторій, нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн», - зазначали там.

Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.

 

Джерело: FinClub


Теги: | мораторій | кредит | валюта | іпотека |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.