Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (15 – 21 березня 2021 року)


22.03.2021 17:07

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 22.03.2021

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Сергій Ніколайчук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

 

Рефінансування виплат триває за планом

Стислий виклад коментарів

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Рефінансування березневих виплат за ОВДП триває за планом

З початку березня Міністерство фінансів залучило через розміщення ОВДП 31 млрд грн у гривні та доларах США, майже повністю рефінансувавши виплати за внутрішнім боргом. Ми очікуємо, що активні залучення триватимуть і всі березневі виплати будуть рефінансовані.

Бюджет повернув ліквідність

Після значного скорочення тиждень тому минулого тижня загальний обсяг ліквідності в банківській системі відновився до 195 млрд грн завдяки активним видаткам з бюджету. Цього тижня розпочинається сплата щомісячних податків, тож ліквідність може дещо скоротитися в очікуванні відшкодування ПДВ, що, найімовірніше, відбудеться вже наступного тижня.

Валютний ринок

Тяжіння курсу гривні до укріплення зберігається

Попри невизначеність, спричинену запровадженням жорстких карантинних заходів у Києві та Львові, курс гривні продовжував тяжіти до укріплення, хоча за підсумками тижня практично не змінився. Тож цього тижня курс залишиться відн осно стабільним під впливом нерезидентів та попиту на валюту від резидентів із тяжінням до посилення.

 

                                      

 

                                     

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Рефінансування березневих виплат за ОВДП триває за планом

З початку березня Міністерство фінансів залучило через розміщення ОВДП 31 млрд грн у гривні та доларах США, майже повністю рефінансувавши виплати за внутрішнім боргом. Ми очікуємо, що активні залучення триватимуть і всі березневі виплати будуть рефінансовані.

За внутрішнім боргом березень є одним з найбільш навантажених виплатами за внутрішнім державним боргом місяцем. Загалом вони складають близько 54 млрд грн, з яких погашення становлять 45 млрд гр н, зокрема в гривні 36 млрд грн і ще 9 млрд грн або $333 млн у валюті.

Маючи близько $2 млрд на рахунках на початку року, уряд надавав перевагу гривневим позикам, щоб накопичити достатній запас коштів як для фінансування дефіциту бюджету, так і рефінансування боргових виплат. Адже й у січні, і в лютому залучення коштів значно переважали виплати, загалом на понад 22 млрд грн.

Але з чималим навантаженням на бюджет у березні Мінфін вже зосередився на рефінансуванні виплат. І з початку місяця було залучено майже 22 млрд грн та $317 млн (9 млрд грн), що загалом відповідає вже здійсненим виплатам з погашення та обслуговування внутрішнього боргу з початку місяця.

Погляд ICU: До кінця місяця Мінфіну необхідно ще сплатити 13.5 млрд грн та $325 млн, що загалом має бути доступним обсягом для рефінансування, враховуючи попит на тих аукціонах у березні, що вже відбулися. І уряд може далі зберігати акцент на гривневих позиках, зокрема з урахуванням відновлення активності нерезидентів. Тому ми очікуємо, що в березні боргові виплати будуть повністю рефінансовані.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Бюджет повернув ліквідність

Після значного скорочення тиждень тому минулого тижня загальний обсяг ліквідності в банківській системі відновився до 195 млрд грн завдяки активним видаткам з бюджету. Цього тижня розпочинається сплата щомісячних податків, тож ліквідність може дещо скоротитися в очікуванні відшкодування ПДВ, що, найімовірніше, відбудеться вже наступного тижня.

Минулий тиждень банківська система розпочала з 175 млрд грн ліквідності, з яких 120 млрд грн було розміщено в депозитні сертифікати. Але поступово приплив коштів з бюджетних рахунків дозволив ліквідності відновитися до 195 млрд грн. Загалом сальдо операцій з бюджетними коштами склало ми нулого тижня 16.6 млрд грн припливу коштів у банківську систему, що на 1.4 млрд грн більше спричиненого ними відпливу тижнем раніше.

Вплив НБУ на ліквідність був незначним через 0.8 млрд грн сплачених за викуплену валюту, 0.5 млрд грн інших немонетарних операцій та лише 0.2 млрд грн нових кредитів. А от банки знову більше конвертували готівку у резерви, ніж навпаки, спричинивши збільшення ліквідності ще на 1.2 млрд грн.

Погляд ICU: Цього тижня загалом ліквідність має залишатися більш стабільною, із незначним скороченням ближче до кінця тижня через податкові платежі. Адже відшкодування ПДВ може більше сконцентруватися в останні дні місяця і менше впливати на ліквідність цього тижня.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

 

Тяжіння курсу гривні до укріплення зберігається

Попри невизначеність, спричинену запровадженням жорстких карантинних заходів у Києві та Львові, курс гривні продовжував тяжіти до укріплення, хоча за підсумками тижня практично не змінився. Тож цього тижня курс залишиться відносно стабільним під впливом нерезидентівта попиту на валюту від резидентів із тяжінням до посилення.

Загалом за минулий тиждень курс гривні не змінивс я і залишився на рівні 27.71 грн/$, хоча і мало місце декілька спроб укріплення: НБУ викупив $30.5 млн у пон еділок, щоб стримати рух до посилення. Така інтервенція навіть повернула курс до 27.7 грн/$.

Але ближче до кінця тижня, після оголошення жорстких карантинних заходів у Львові і згодом у Києві, зросла невпевненість у тому, що пропозиція валюти на ринку буде достатньою, а курс залишиться на попередніх рівнях. Тому попит у п'ятницю вже переважав пропозицію, і гривня повернулася до того ж рівня, як закінчила і попередній тиждень.

Погляд ICU: Цього тижня ринок продовжить балансуватися на тому ж рівні, що й раніше, але тяжіння до укріплення збережеться попри загальний негативний психологічний фон. Підтримку курсу можуть надати нерезиденти, які можуть зберегти активність на ринку ОВДП та збільшув ати свій портфель. Хоча це не дуже переважить попит на тверду валюту від резидентів, у цілому гривня може знову незначно посилитися і завершити тиждень на рівні близькому до 27.7 грн/$.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Сергій Ніколайчук - керівник підрозділу макроекономічних досліджень -  sergiy.nikolaychuk@icu.ua
Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
      WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на research@icu.ua.       
--------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.