Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 10 січня 2022 року)


10.01.2022 17:09

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 10.01.2022

 

Фокус: Україна
Сегменти: внутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Віталій Ваврищук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

Гривня слабшає з припливом ліквідності

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

 

Яструбині настрої у ФРС посилюються

Публікація протоколу засідання ФРС минулого тижня засвідчила наміри керівництва центробанку швидше підвищувати ключові ставки і скорочувати обсяги ринкових активів на балансі ФРС. Ринки відреагували зниженням вартості акцій і підвищенням дохідностей казначейських облігацій США.

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

Активні запозичення позаду

Завершуючи 2021 рік, Міністерство фінансів збільшило запозичення через ОВДП, але початок цього року буде менш активним і з меншими обсягами позик ніж у грудні.

 

Валютний ринок

Гривня слабшає з припливом ліквідності

Відшкодування ПДВ та погашення ОВДП на користь нерезидентів збільшили перевагу попиту на іноземну валюту над пропозицією та призвели до ослаблення курсу гривні. Цього тижня економічна активність почне поступове відновлення після свят, що може спричинити нові коливання курсу.

 

                               

 

                          

 

Огляд міжнародних ринків

 

Яструбині настрої у ФРС посилюються

Публікація протоколу засідання ФРС минулого тижня засвідчила наміри керівництва центробанку швидше підвищувати ключові ставки і скорочувати обсяги ринкових активів на балансі ФРС. Ринки відреагували зниженням вартості акцій і підвищенням дохідностей казначейських облігацій США.

Опублікований протокол ФРС показав, що центробанк США може підняти ставки вже в березні, коли закінчиться процес згортання купівель ринкових активів, а ставки можуть підвищитися чотири рази протягом року. Також ФРС може почати скорочувати об сяги ринкових активів на своєму балансі раніше, ніж очікувалось, а саме вже в другому півріччі.

Продовжували надходити результати досліджень, що свідчать про м’якші симптоми омікрону в порівнянні з попередніми штамами COVID-19. Це допомогло вгамувати страхи інвесторів щодо негативного впливу пандемії, незважаючи на те що більша заразність омікрону все ще може спонукати уряди багатьох країн застосовувати більш жорсткі карантинні обмеження.

Втім, публікація протоколу ФРС виявилася найпотужнішим рушієм для фондових ринків. За підсумками тижня американські S&P 500 і Nasdaq Composite впали на 1.9% і 4.5% відповідно. Європейський індекс Euro Stoxx знизився на 0.3%, а глобальний FTSE All-World - на 1.5%. Водночас дохідність десятирічних казначейських облігацій США зросла на 25 б.п. до 1.76%, а індекс долара США - DXY – трохи укріпився на 0.1% до 96.02. Індекс єврооблігацій країн, що розвиваються, EMBIV, знизився на 1.8% до 106.35.

Погіршене сприйняття ризиків вплинуло і на сировинні ринки, але не торкнулося цін на енергоносії. Ціни на природний газ у Європі, а також світові індикативні ціни на вугілля злетіли через різке скорочення постачання газу Газпромом. Також ключовий світовий експортер вугілля, Індонезія, запровадила заборону експорту вугілля на місяць. Полегшення страхів, пов’язаних із COVID-19, також сприяло зростанню цін на нафту. Знову підросли ціни на залізну руду завдяки сподіванням більшого кредитного стимулювання в Китаї і пом’якшенню обмежень на виробництво сталі після завершення зимових олімпійських ігор у Пекіні в лютому.

Погляд ICU: Перспективи жорсткішої політики західних центробанків продовжать тиснути на ринки. Більше того, зберігаються високі ризики ще швидшого підняття ключових ставок і згортання купівель ринкових активів центробанками. Також можливий негативний вплив сповільнення економічного росту, викликаного черговим посиленням карантинних обмежень. Цього тижня найбільш важливою подією має стати публікація даних зі споживчої інфляції в США, яка може в черговий раз перевищити очікування. Публікація зовнішньоторговельних даних Китаю за грудень може показати чергове послаблення обсягів імпорту металів через боргові проблеми в секторі нерухомості. Водночас дані про обсяги кредитування можуть підтримати надії інвесторів стосовно посилення фінансового стимулювання китайської економіки.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Внутрішня ліквідність та ринок облігацій

 

Активні запозичення позаду

Завершуючи 2021 рік, Міністерство фінансів збільшило запозичення через ОВДП, але початок цього року буде менш активним і з меншими обсягами позик ніж у грудні.

В грудні Міністерство залучило майже 63 млрд грн за результатами аукціонів, а передостанній аукціон взагалі став рекордним за обсягом упродовж минулого року. Всього за рік до бюджету було залучено 390 млрд грн , а в чисті залучення, після всіх погашень, за гривневими ОВДП (фінансування дефіциту бюджету) склало 61 млрд грн. А от валютні погашення не вдалося рефінансувати повністю, адже було залучено 109 млрд грн в еквіваленті, хоча погашення за весь минулий рік склали 122 млрд грн.

 

 

Збільшити обсяги запозичень та п окращити фінансування бюджету вдалося завдяки пропозиції короткострокових облігацій та підвищенню відсоткових ставок за гривневими ОВДП.

Загалом за 2021 рік обсяг ОВДП за номінальною вартістю в обігу зріс на 62 млрд грн, в т.ч. у грудні – на 48 млрд грн. Окрім НБУ, який продовжував скорочувати свій портфель і зменшив його на 12 млрд грн, решта інвесторів наростили свої вкладення у внутрішні облігації. Банки збільшили портфель на 27.6 млрд грн, а небанківські установи на 25.2 млрд грн. Фізичні особи більш ніж подвоїли свій портфель ОВДП, додавши за рік до нього 14 млрд грн, та збільшили частку гривневих паперів у ньому до 47% з 33% на початок минулого року.

Нерезиденти ж купували облігації переважно у першому півріччі, а згодо м більше продавали. Тож у підсумку в цієї категорії інвесторів портфель зріс найменше – на 7.4 млрд грн та складав на кінець року 92.6 млрд грн або 8.6% у загальному обсязі ОВДП в обігу.

Погляд ICU: Хоч Міністерство фінансів і запланувало на січень пропози цію короткострокових облігацій, не варто очікувати великих обсягів запозичень, адже минулого тижня переважний обсяг січневих погашень вже здійснено. При цьому Мінфін ще й не розміщуватиме цієї середи валютні ОВДП, а погашення , що відбудуться цього дня, спробує рефінансувати наступного тижня.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

Валютний ринок

 

Гривня слабшає з припливом ліквідності

Відшкодування ПДВ та погашення ОВДП на користь нерезидентів збільшили перевагу попиту на іноземну валюту над пропозицією та призвели до ослаблення курсу гривні. Цього тижня економічна активність почне поступове відновлення після свят, що може спричинити нові коливання курсу.

У грудні відшкодування ПДВ знову перевищило 17 млрд грн але чималий обсяг гривневих коштів вилучався на бюджетні рахунки через розміщення ОВДП . Тому коливання курсу гривні наприкінці року були не великими в межах 27.2-27.3 грн/$.

А от уже на початку січня відбулося погашення гривневих облігацій на понад 10 млрд грн, і з них понад 1.8 млрд грн було виплачено на користь нерезидентів. Це загалом ще збільшило і гривневу ліквідність, і попит на валюту. Щоб задовольнити надлишковий попит, НБУ продав $100 млн із р езервів, здійснивши першу інтервенцію на валютн ому ринку у 2022 році.

Погляд ICU: Цього тижня не відбуватиметься гривневих погашень, які могли б спричинити додатковий попит на валюту, зокрема від нерезидентів. Навпаки, у середу буде виплачено $170 млн у рахунок погашення валютних ОВДП, і це може задовольнити частину потреби клієнтів банків у іноземній валюті. Але економічна активність лише почне відновлюватися цього тижня, тож ситуативні дисбаланси на валютному ринку збережуться, спричиняючи коливання курсу гривні, але загалом за підсумками тижня він залишиться неподалік від рівня 27.5 грн/$.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Віталій Ваврищук – керівник підрозділу макроекономічних досліджень - vitaliy.vavryshchuk@icu.ua

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040
       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на
 research@icu.ua.       
--------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.