Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фінансовий тижневик (станом на 18 квітня 2022 року)


18.04.2022 16:51

Тижневий огляд ринків від компанії ICU станом на 18.04.2022

 

ФокусУкраїна
Сегментивнутрішня ліквідність, державні облігації, валютний ринок, макроекономіка
Аналітики: Віталій Ваврищук, Олександр Мартиненко, Тарас Котович

 

 

НБУ дозволив продаж готівкової валюти

Стислий виклад коментарів

 

Огляд міжнародних ринків

Ринки під тиском війни, інфляції та коментарів ФРС

Минулого тижня провідні індекси як акцій, так і облігацій, знову просіли під тиском побоювань ще жорсткішої політики ФРС через високу інфляцію, а також можливого поширення санкцій Заходу проти рф.

Ринки державних облігацій

Коло інвесторів збільшується

До купівлі військових облігацій долучилося ще більше українських банків, що дозволило Міністерству фінансів зберегти минулого тижня обсяг запозичень вище 6 млрд грн за тиждень.

Єврооблігації дешевшають

Українські єврооблігації продовжили дешевшати другий тиждень поспіль і втратили ще до 10% за тиждень.

Валютний ринок

НБУ дозволив продаж банками готівкової валюти

Національний банк України з 14 квітня 2022 року дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню.

 

                           

 

                          

 

Огляд міжнародних ринків

Ринки під тиском війни, інфляції та коментарів ФРС

Минулого тижня провідні індекси як акцій, так і облігацій, знову просіли під тиском побоювань ще жорсткішої політики ФРС через високу інфляцію, а також можливого поширення санкцій Заходу проти рф.

Ринки почали минулий тиждень із падіння в очікуванні публікації індексу споживчих цін у США за березень. Дані були оприлюднені у вівторок і показали річне зростання споживчих цін на рівні 8.5%. - воно перевищило консенсус прогноз у 8.4% і стало найвищим із 1981 р. Наступного дня також було опубліковано березневу статистику виробничих цін, зростання яких теж перевершило очікування і склало 11.2% – найвищий показник із 2010 р.

Утім, з виходом даних ринки дещо заспокоїлися через сподівання на те, що інфляція вже наблизилася до пікових значень, і що це вже більшою мірою відображено у вартості ринкових активів. До того ж деякі ринкові учасники з оптимізмом сприйняли показники базової інфляції, які виявилися нижчими, ніж очікувалось. Дещо покращені настрої навіть призвели до одноденного ралі на ринках.

Однак наприкінці тижня ринки зазнали чергового удару від ескалації риторики представників ФРС. Зокрема, голова ФРС Нью-Йорку Джон Вільямс заявив у четвер, що прискорення темпу підвищень ставок до 50 б.п. кожного засідання було би цілком логічним кроком. Закінчення строків дії низки опціонних інструментів посилило падіння індексів акцій того ж дня.

За підсумками скороченого ділового тижня напередодні Великодня західного обряду американські індекси показали друге падіння за квітень: S&P 500 знизився на 2.1% і Nasdaq Composite на 2.6%. Глобальний All-World FTSE знизився на 1.7%. Значно менше знизився європейський індекс Euro Stoxx - на 0.2%, оскільки ЄЦБ за результатами засідання зайняв позиції м’якші за ФРС. Він залишив свої ставки незмінними, зазначивши, що їхнє поступове підвищення почнеться тільки «через деякий час після» призупинення викупу центробанком ринкових активів у 2П2022.

Сировинні ринки особливо болісно реагували на фактичне припинення переговорів між росією та Україною, а також посилення загрози подальших санкцій Заходу проти рф. Продовжили швидко зростати ціни на енергетичне й коксівне вугілля після введення ЄС ембарго на імпорт російського вугілля. Новий поштовх до зростання отримали ціни на нафту після того, як посилилась імовірність введення поступової заборони імпорту до Європи російської нафти і нафтопродуктів. Водночас ціни на природний газ у Європі знизилися до найнижчих рівнів із початку року на тлі поступового зростання запасів у газосховищах, потепління в регіоні, а також високих обсягів постачань зрідженого природного газу. Ціни ж на промислові метали здебільшого знижувалися з огляду на численні ознаки слабкого попиту на них у Китаї.

Погляд ICU: Незважаючи на рекордну інфляцію, гострішу риторику від ФРС і загрози війни для глобальної економіки, інвестори все ж таки не залишають спроб знайти привабливі рівні для відновлення купівель ринкових активів. Утім, навіть якщо інфляція надалі не прискорюватиметься, вона все одно може залишатися на високих рівнях деякий час і спонукати центробанки до більш активних жорстких дій. Запровадження Європейським союзом санкцій проти російської нафти протягом наступних кількох тижнів може посилити страхи рецесії в регіоні. Тим часом сезон квартальної фінансової звітності, що вже розпочався, поки що не дає однозначної картини: наразі очікування його впливу на ринкові настрої залишаються здебільшого негативними.

Олександр Мартиненко, м.Київ, (044) 377-7040 дод.726

 

 

Ринки державних облігацій

Коло інвесторів збільшується

До купівлі військових облігацій долучилося ще більше українських банків, що дозволило Міністерству фінансів зберегти минулого тижня обсяг запозичень вище 6 млрд грн за тиждень.

Минулого вівторка до бюджету було залучено майже 6.2 млрд грн завдяки досить активній участі інвесторів, що купували гривневі облігації переважно з погашенням у червні наступного року. Детальніше в огляді аукціону.

За даними НБУ, на вторинному ринку в середу було укладено понад 300 угод із розміщеними у вівторок гривневими ОВДП на загальну суму майже 3.1 млрд грн. При цьому переважними учасниками цих угод були банки. Небанківські установи та фізичні особи також активно купували облігації, хоча й у менших обсягах. Загальний обсяг угод усіх інвесторів на вторинному ринку склав 3.4 млрд грн, що більш ніж утричі перевищує обсяг угод за попередній тиждень.

Також уже вдруге покупцем військових облігацій на суму 20 млрд грн став НБУ. Угода відбулася поза аукціоном та свідчить, що активності інвесторів для фінансування потреб бюджету не достатньо.

Погляд ICU: Активність покупців ОВДП залишається високою, а їх коло розширюється за рахунок все більшої кількості банків та приватних інвесторів. Однак це не дозволяє забезпечити рефінансування погашень. З початку року за гривневим боргом не рефінансовано майже 29 млрд грн, а наступного тижня буде погашено ще 17 млрд грн. Це ще один чинник, що спонукає НБУ долучатися до фінансування бюджету. Із урахуванням облігацій, що були куплені НБУ на суму 40 млрд грн чисте фінансування бюджету в національній валюті на сьогодні складає 11.2 млрд грн. Завтра активність може знову зміститися на валютні папери, які будуть запропоновані як у доларах США, так і в євро. Це дозволить збільшити обсяг залучень навіть попри можливе зменшення попиту на гривневі ОВДП.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

Єврооблігації дешевшають

Українські єврооблігації продовжили дешевшати другий тиждень поспіль і втратили ще до 10% за тиждень.

Настрій інвесторів в українські єврооблігації не покращується, оскільки бойові дії в Україні тривають, а росія продовжує перекидати на схід України війська. За минулий тиждень не відбулося загалом нічого, що могло б принципово змінити ситуацію на користь однієї зі сторін. Перспективи того, що воєнні дії будуть тривалими, викристалізовуються усе більше. Зокрема, за інформацією CNN, Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорював зі своїми колегами занепокоєння тим, що конфлікт може затягтися й війна може тривати до кінця 2022 року.

Загалом ціни українських єврооблігацій знизилися минулого тижня на 7-10%. За єврооблігаціями з погашенням цього року ціна знизилася на один цент - до 61 цента на долар, що відповідало вже 185% річних. А от за єврооблігаціями з погашеннями в наступні 10 років, тобто з 2023 по 2033 р., ціни знизилися одразу на 3-4 центи - до 35-46 центів на долар, що відповідає дохідності 24-80%.

Погляд ICU: Наразі ми не очікуємо покращення сентименту щодо України та зростання цін єврооблігацій, оскільки військові експерти прогнозують активні бої найближчим часом, а росія продовжує обстрілювати ракетами як інфраструктуру України, так і мирне населення, поглиблюючи гуманітарну кризу.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

Валютний ринок

НБУ дозволив продаж банками готівкової валюти

Національний банк України з 14 квітня 2022 року дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню.

Таке рішення НБУ покликане повернути торгівлю готівковою валютою в легальний офіційний сегмент. Від початку війни та до цього рішення НБУ торгівля готівковою іноземною валютою відбувалася на сірому ринку.

Водночас для запобігання тиску на валютний ринок НБУ передбачив, що банки можуть продавати готівкову валюту клієнтам лише в межах обсягу купленої іноземної валюти за попередній банківський день.

Додатково Національний банк визначив, що курс продажу готівкової валюти не може перевищувати офіційний більше ніж на 10%, а курс купівлі не має бути нижчим за офіційний курс НБУ.

Водночас продаж безготівкової валюти клієнтам - фізичним особам, зокрема через онлайн-банкінг, і надалі заборонений.

Крім того, Національний банк заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.

Погляд ICU: НБУ поступово пом'якшує регулювання валютного ринку, що були введені у зв'язку з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Такі послаблення хоча переважно і є символічними, все ж створюють більше комфорту для клієнтів банків.

Тарас Котович, м.Київ, (044) 377-7040 дод.724

 

 

------------------------------------------------------------------

АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

Віталій Ваврищук – керівник підрозділу макроекономічних досліджень - vitaliy.vavryshchuk@icu.ua

Тарас Котович - старший фінансовий аналітик (державний борг)  -  taras.kotovych@icu.ua
Олександр Мартиненко - керівник підрозділу аналізу корпорацій (небанківський сектор)  -  alexander.martynenko@icu.ua
Михайло Демків - фінансовий аналітик (банківський сектор)  -  mykhaylo.demkiv@icu.ua
Дмитро Дяченко - молодший аналітик  -  dmitriy.dyachenko@icu.ua

-----------------------------------------------------------------------

бізнес центр "Леонардо", 11-й пов., 
вул. Богдана Хмельницького, 19-21, Київ, 01030 Україна,
тел: +38 044 3777040       WEB   www.icu.ua


 
ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНА» Ліцензії НКЦПФР на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку: дилерська діяльність – AE 263019, брокерська діяльність – AE 263018, депозитарна діяльність депозитарної установи – АЕ 286555, діяльність андерайтера – АЕ 263020.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ / РОЗКРИТТЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Цю аналітичну публікацію підготовлено в ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» суто для інформаційних цілей для своїх клієнтів. Вона не є інвестиційною порадою або пропозицією продати чи купити будь-який фінансовий інструмент. Тоді як було вжито відповідних заходів, щоб опублікована інформація не була неправдивою чи вводила в оману, ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» не робить заяв, що вона є повною і точною. Інформація, що міститься в цій публікації, може бути змінена без жодних попереджень. Захист авторських прав та права на базу даних присутні в цій публікації, і її не може відтворити, поширити або опублікувати будь-яка особа для будь-яких цілей без попередньої згоди ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Усі права захищено.
Будь-які інвестиції, згадані тут, можуть включати значний ризик, не обов’язково у всіх юрисдикціях, можуть бути неліквідними й не можуть бути прийнятними для всіх інвесторів. Вартість або дохід згаданих тут інвестицій можуть змінюватися або залежати від обмінного курсу. Історичні дані не можуть бути підставою для майбутніх результатів. Інвестори мають робити власні дослідження та приймати рішення, не покладаючися на цю публікацію. Лише інвестори зі значними знаннями й досвідом у фінансових питаннях, які спроможні оцінити переваги та ризики, мають розглядати інвестиції в будь-якого емітента або ринок, а інші особи не повинні робити жодних дій на підставі цієї публікації.
Будь ласка, надсилайте запит про додаткову інформацію із цього звіту на research@icu.ua.       
--------
УВАГА!  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Галузеві огляди |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.